Londýnské taxi jako elektromobily

K Londýnu neodmyslitelně patří nejen červené doubledeckery, červené telefonní budky (a poplatky), ale také černé taxíky společnosti Manganese Bronze. Staly se postupem let ikonou podobně jako Big Ben nebo London Eye. Jenže původní verze těchto automobilů je relativně špinavý diesel, což není v současném Londýně právě dvakrát oblíbený typ pohonu. A tak se výrobce rozhodl, že udělá radost nejen všem ekologickým aktivistům a ohlásil elektrickou verzi svého slavného taxíku.

Taxi elektromobil Manganese Bronze s maximální rychlostí 80 km/h a dojezdem 100 km na jedno nabití bude sice stát více než 30 000 liber, což je cena současného nejvyššího dieselového modelu, ale na druhou stranu bude moct nabídnout zcela bezkonkurenční náklady několika haléřů na kilometr. Na návrhu automobilu spolupracovala firma s experty přes elektromobily, společností Tanfield Group. Elektromobily se budou vyrábět v Anglii a na trh by se měly dostat v roce 2009.

Manganese Bronze samozřejmě nevyvíjí svůj elektromobil jen tak „pro srandu králikům“. Už dříve se o její taxíky zajímala například některá skandinávská města, ovšem emise u dieselových verzí byly příliš vysoké. Zároveň si zástupci firmy nedělají příliš velké naděje na masové rozšíření elektrických taxíků. „Tohle bude něco pro malou skupinu řidičů,“ řekl pro Mark Fryer, ředitel obchodního vývoje společnosti.

Napsat komentář