Hybridní autobus Volvo 7700

Nikdo nepochybuje o tom, že přesednutím z osobního automobilu do MHD zvýší plynulost silničního provozu a hlavně ulehčí životnímu prostředí. Ovšem stále je co zlepšovat, a tak přichází řada na hybridní autobusy. Jednou z prvních vlaštovek je Volvo 7700, jehož koncept se již předvádí po světě.

Dvanáctimetrový třídveřový autobus pro 95 cestujících si vystačí s pětilitrovým dieselovým motorem o výkonu 210 hp, kterému alternuje 160hp elektromotor. Obě pohonné jednotky disponují točivým momentem 800 Nm a spolupráce probíhá způsobem obvyklým u paralelní kombinace – eletromotor se zapojuje zejména při akceleraci a nízkých rychlostech, při brzdění a vyšších rychlostech funguje jako generátor.

Volvo 7700

Paralelní hybrid podle Volva uspoří až 35% paliva a stejně tak poklesnou i emise. Vzhledem k tomu, že městské autobusy jezdí nejčastěji systémem „plyn-brzda“, rezervy v efektivitě jsou značné a více než třetinové úspoře lze věřit. Jestli se potvrdí takové výsledky v praxi, bude autobus pro dopravce výhodný také ekonomicky, což jistě bude hrát nezanedbatelnou roli při výměně vozového parku.

Volvo 7700

Volvo 7700 je sice ještě hudbou budoucnosti, ovšem nijak vzdálené. Seriová výroba bude probíhat již v roce 2009.

zdroj: Volvo Trucks Czech

4 Comments on “Hybridní autobus Volvo 7700”

Napsat komentář