Autoshow Praha 2009 aneb jedno nudné odpoledne

Po sobotní návštěvě letošního ročníku Autoshow Praha se stalo něco neobvyklého. V redakci panovala absolutní shoda. Tedy až na rozpor, kdo o té nudné akci nakonec napíše reportáž.

Do Holešovic jsme dorazili před polednem. Dospělí zaplatí stovku, studenti a důchodci to mají za šedesát. Docela slušná cena. Cestu k Průmyslovému paláci (tedy spíše k tomu, co z paláce zbylo) lemovaly užitkové vozy, dále byl poté na venkovní ploše 3. mezinárodní sraz elekotromobilů. Bohužel lehce pršelo, a tak u zamčených elektrických aut nikdo nebyl. To jsme ještě netušili, proč je vstupné tak lidové.

Ihned po vstupu do budovy bylo jasno. Z mapky areálu plyne, že výstava probíhá pouze v Průmyslovém paláci a narozdíl od předchozích ročníků tedy nebudou otevřeny Křižíkovi pavilóny. Levé křídlo po požáru sice nahradil rozměrný plastový stan, nicméně plocha veletrhu je i tak minimální. Kdo by čekal, že změnšením plochy dojde ke zvýšení koncentrace exponátů a návštěvníků, je na omylu. Obojí bylo tak trochu vzácností.

Autoshow Praha 2009

Největší pozornost strhla očekávaně Škoda. Těžko říci, jestli lidi nalákala novým Superbem Combi a neokoukaným Yetim nebo černobílou dvojicí hostesek. Ať tak či onak, u mladoboleslavské značky to jako u jediné alespoň trochu žilo a navíc ukázala i v Praze Octavii LPG.

Není bez zajímavosti, že jednotlivé expozice nebyly vlastně ani expozicemi, tvořila je pouze zaparkovaná auta bez jakéhokoli nápadu. V lepším případě bylo opodál pár prospektů, které asi zbyly ze známějšího Brna. Konvenční vozy jsme tedy přestali sledovat a šli pátrat po alternativách.

V levém křídle se nám přecijen trochu ulevilo. Naproti nepříliš přesvědčivým plynovým vozům značky Martin Motors čínské výroby jsme totiž mohli spatřit expozici brněnské firmy EVC Group. Tři elektromobily budily značnou pozornost a to potěší. Prvním z nich byl na Hybridu již zmiňovaný plug-in hybrid přestavěný z klasické Toyoty Prius. Přestavby se však dočkalo také minivozítko Smart a hlavně Škoda Roomster. První ze trojice se dá již bez problémů pořídit, na další dva si zákazník počká do jara.

Autoshow Praha 2009

Elektrika levému křídlu doslova vévodila. K vidění bylo dále od tak trochu zbastleného elektrického kola, přes skútr, maxiskútr Vectrix, dětskou čtyřkolku, dobíjecí stanici až po pokusné vozítko se solárním panelem. S pocitem úlevy, že jsme nejeli na Výstaviště zbytečně, procházíme kolem stánku Hondy. Hybridní Insight nechybí, mise byla úspěšná.

Autoshow Praha 2009

Od autosalonu v Praze nelze samozřejmě očekávat show srovnatelnou s evropskou špičkou, s tím jsme také do Holešovic vyráželi. I tak nás ale překvapila prázdnota, která na Výstavišti panovala. Na druhou stranu, alternativní pohony mohly slavit. Měly totiž velice slušný podíl a vydobyly si zaslouženou pozornost.

2 Comments on “Autoshow Praha 2009 aneb jedno nudné odpoledne”

Napsat komentář