Vědci ve Velké Británií si uvědomují, že ne všechny techniky výroby biopaliv mohou být udržitelné v dlouhodobém časovém horizontu. Jako příklad uvádějí konverzi cukrové třtiny na etanol. Při tomto procesu totiž vzniká i oxid uhličitý a zemědělský odpad. Proto se na univerzitě v Birminghamu snažili přijít na takový způsob výroby biopaliv, který by byl udržitelný a bezemisní.
foto: Hybrid.cz
Podařilo se jim využít výhod vodíku, díky kterým lze vyrábět cenově dostupné vodíkové palivo z udržitelného zdroje. Navrhli totiž systém, který zpracuje potravinový odpad a přemění jej na “bio-vodík”.
„Vodík můžeme vyrábět ze zbytků a odpadů s dostatečným obsahem cukru, například z vedlejších produktů vznikajících při výrobě čokolády,“ vysvětlil profesor aplikované mikrobiologie Lynne Macaskie. Výsledky svého výzkumu aktuálně prezentoval na workshopu v São Paulo v Brazílii.
Nová technologie mění zbytky jídla na biopaliva
Skoti vymysleli jak z whisky dělat palivo pro auta
Biopaliva se i díky současným cenám ropy mohou stát konkurenceschopnější
Brazílie je dnes zdaleka největším výrobcem ethanolu právě z cukrové třtiny. V současné době platí továrny za likvidaci svých odpadů velké sumy, díky výše zmíněné technologii by je však mohly přeměnit například na elektrickou energii, případně na vodík pro palivové články do aut.
Podle Macaskieho výzkum ukazuje na obrovský potenciál biovodíku jako paliva budoucnosti. „Biovodík dokonce může být vyráběn i z odpadů, které vznikají při výrobě bioethanolu – to máme vlastně dvě biopaliva za cenu jednoho,“ řekl.
Přečtěte si náš test vodíkového auta Honda FCX Clarity
Automobilky volají po rozšíření vodíkové infrastruktury, neboť zájem o využívání čistých paliv v dopravě je větší a větší. Takže pokud bude možné získávat vodík a řadu biopaliv z potravinových zdrojů, zcela určitě to pomůže nakopnout rozvoj vodíkové alternativy.
A nedopadne to potom jako s
A nedopadne to potom jako s repkou, kdy to sejeme vsude a pak dovazime potraviny pro nas samotne, misto toho, abysme si je vypestovali svepomoci?