Google a jeho Project Tango – revoluce v počítačovém vidění

V únoru letošního roku odhalila společnost Google svůj Project Tango. Ten je dalším důkazem toho jak nejmodernější technologie pronikají do prakticky každé oblasti našeho života. Tango totiž znamená revoluci v počítačovém vidění.

Project Tango otevírá nové možnosti v oblasti počítačového vidění
foto: Google

Nejnovější „buzzword“ automobilového průmyslu jsou . i už jsou dávno tady, auta na vodík pomalu přicházejí. Nové spotřebitele je proto nutné zaujmout další novinkou. Tou mají být právě auta, která se dokážou řídit sama.

Aby mohla taková auta fungovat, musí být vybavena dokonalým systémem počítačového vidění. Ten se v případě aut skládá z mnohem desítek senzorů (ultrazvukových, infračervených), kamer a zejména zařízení jménem LIDAR. To dokáže s pomocí laserového paprsku „osahat“ nejbližší i vzdálenější okolí auta a vytvořit jeho 3D model v řídícím počítači.

Tento model slouží pak ve spojení s daty z GPS a všech ostatních senzorů jako jsou akcelerometr nebo gyroskop jako referenční základ pro pohyb samostatný auta. A tím se konečně dostáváme k jádru pudla nového projektu Google jménem Project Tango.

Google totiž spojil odborníky z celého světa, aby pro něj vyvinuli podobné zařízení. Jen s tím rozdílem, že vypadá a funguje jako běžný mobilní telefon/tablet. Mobil z projektu Tango dokáže díky speciálním čipům a senzorům a za využití klasické kamery sledovat svou polohu na všech osách a zná tedy svou přesnou pozici v 3D prostoru.

Nové možnosti herního průmyslu

Zároveň dokáže s pomocí kamery mapovat své okolí a přetvářet jej v podrobný 3D model. Možnosti využití takového zařízení jsou obrovské: především řeší kritický problém s navigací uvnitř budov, tedy tam, kde nedosáhne signál GPS.

Zároveň otevírá zcela nové možnosti například hernímu průmyslu. Díky technologii „augmented reality“ dokáže mobil umísťovat do reálného prostoru virtuální objekty nebo postavy a co víc, umožňuje s nimi uživateli/hráči díky sledování polohy přímo interagovat.

Pochopitelně může najít využití i v oblasti nábytkářství a online nákupů, pomoci nevidomým a samozřejmě i výrazně popostrčit možnosti a schopnosti robotických automobilů. V současné době má Google „venku“ několik stovek mobilů a tabletů Tango. Jde o vývojářské kity s jejichž pomocí mohou ostatní vývojáři začít pracovat na nových aplikacích využívajících unikátních schopností platformy Tango.

Chytré koule ve vesmíru

Je nasnadě, že na projektu Tango pracovali někteří stejní lidé, kteří v Google vyvíjejí také robotická auta. V autech jde o větší měřítko než v případě malých mobilních zařízení, ale princip 3D skenování okolního světa je de-facto podobný.

se dokonce rozhodla využít technologii Tango pro své malé létající opravárenské roboty zvané SPHERES. Ty, věřte nevěřte, byly inspirovány podobnými stroji z filmové série Hvězdné Války.

Project Tango

NASA pracuje na miniaturních servisních satelitech
foto: NASA, licence public domain

NASA by je časem ráda využila nejen pro plnění nejrůznějších úkolů uvnitř stanice, ale i mimo ni. A právě k tomu se bude technologie mobilního 3D skenování velmi dobře hodit.

První prakticky komerčně dostupné produkty založené na projektu Tango by měla na trh uvést už v příštím roce společnost LG.

Google

2 Comments on “Google a jeho Project Tango – revoluce v počítačovém vidění”

Napsat komentář