Bloostar – Raketový balón pro cesty do vesmíru

Španělská firma zero2infinity vyvíjí nový typ dopravního prostředku nazvaný „Bloostar“. Je určen k vynášení malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Bloostar kombinuje stratosférický balon a nosič s raketovými motory.

Poněkud přestylizovaný obrázek raketového nosiče systému bloostar.
foto: zero2infinity

Bloostar vznik spojením anglických slov „baloon“ (balon) a „star“ (hvězda). Koncepce „raketového balonu“ bloostar je ve své podstatě jednoduchá – využit heliem naplněný balon k dosažení maximální výšky a poté zažehnout raketové motory nosiče, který vynese malý náklad na nízkou oběžnou dráhu Země.

Koncepce raketového balonu není rozhodně nová. Již v roce 1949 navrhl fyzik James A. Van Allen vynášet sondážní rakety na balonech. Avšak problémy s řízením stoupajícího balonu a problémy s bezpečností přesunuly technologii raketových balonů do šuplíku.

Bloostar

Raketový nosič systému bloostar je složený ze tři stupňů.
foto: zero2infinity

Španělská zero2infinity je nyní připravená myšlenku raketových balonu oživit. Španělé navrhují postavit malý dopravní prostředek bloostar – systém složený z nosného balonu a zavěšeného originálního raketového třístupňového nosiče.

Heliem naplněný balon při startu dopraví raketový nosič do výšky 30 km. V této výšce je už jen velmi řídká atmosféra, která klade minimální aerodynamický odpor a raketové motory zde pracují s velkou účinností.

Bloostar

Jednotlivé fáze letu raketového balonu
foto: zero2infinity

Samotný nosič je tvořen prstencovým trupem s několika jednoduchými raketovými motory. Nejsou zde žádná čerpadla, které vhánějí palivo z nádrží do motorů.

Nádrže s palivem jsou pouze natlakovány, což celou konstrukci motorů výrazně zjednodušuje. Uvnitř prstence jsou další raketové stupně, které se oddělují v určité výšce od základního stupně.

Nebavíme se však o nějakém velkém raketovém nosiči. Španělský Bloostar je schopen vynést do vesmíru malé satelity kategorie „nanosat“, satelity o hmotnosti 1 až 20 kg.

Typickým představitelem této kategorie je CubeSat – krychlový satelit se stěnou 10 cm a hmotností menší než 1,33 kg.

Španělé prozatím vyzkoušeli výškový balon.
video: YouTube

Podobné satelity velmi často posílají do vesmíru univerzity. Typická cena za vynesení satelitu CubeSat je 40 00 dolarů (860 000 Kč).

Nanosatelity se do vesmíru dostávají jako druhotný užitečný náklad při vypouštění velkých satelitů. Podle zero2infinity jsou finanční náklady na dopravu nanosatelitů pomocí Bloostaru plně srovnatelné. Samozřejmě s tou výhodou, že můžete svůj nanosatelit vyslat do vesmíru kdykoliv.

„Nanosatelity dnes musí letět jako sekundární náklad a čekat na svezení na oběžnou dráhu,“ říká José Mariano López-Urdiales, zakladatel a generální ředitel zero2infinity. „Pracovali jsme na myšlence Bloostaru roky. Nyní je technologie na straně satelitů a nosiče dostatečně vyzrála, abychom naší myšlenku uskutečnili.“

Následující údaje jsou odvážné, ale přebrané z oficiální stránky. Zero2infinity údajně již eviduje předběžné objednávky (spíše snad velikost trhu) v hodnotě 200 milionů dolarů. Start raketového balonu je plánován na rok 2017.

zero2infinity

19 Comments on “Bloostar – Raketový balón pro cesty do vesmíru”

  1. Asi budu zase za hnidopicha,
    Asi budu zase za hnidopicha, ale četl po sobě tento článek aspoň autor? Pár chyb se dá většinou přežít, ale vždyť tady je v to pomalu v každé větě:
    problémy s bezpečnostní
    nosič je tvořit prstencovým trupem
    žádné čerpadla, které vhánějí
    atd.
    Nečte se to příjemně a přispíváte tím k celkovému úpadku jazyka na internetu.

  2. Takych „napadov“ tu uz bolo,
    Takych „napadov“ tu uz bolo, co vsetko som uz necital v popularnej vede… Kym to nelieta a nejazdi pravidelne, ako keby to ani neexistovalo. V roku 2001 sme uz mali mat na orbite rotujucu obyvatelnu zonu s odstredivou gravitaciou. Nehovoriac co vsetko sme mali mat uz v 2014. Sa musim smiat ked vidim Navrat dobuducnosti 2 z 1985, ako si predstavovali buducnost v 2015. „No iste, to vies ze ano“ brblal som si ked som to teraz videl… Ano iste, no urciteee.

    1. Máte pravdu.
      Spousta

      Máte pravdu.
      Spousta zdejších příspěvků mi připomíná jako by byly převzaty z časopisu VTM (věda a technika mládeži) z počátku 70.let minulého století, kdy nás mladé také krmili budoucími celosvětovými úspěchy, které nastanou v blízké i vzdálenější době.

      A tak s úsměvem na rtech tomu říkám „areál snů“ – tak jako se jmenovaly i dřívější učebny FE VUT v Brně – Řečkovicích.

      Ale aspoň se tak mohu snadno vrátit vzpomínkami do svých mladých let. A vracím se rád.

      1. Ano souhlasím, i když
        Ano souhlasím, i když VTM,T7x,Technické noviny,ABC mladých vědcu a přírodovědcu, bylo v době rozděleného Světa, jedinou možností jak se dozvědět kam se posunul technický Svět! V tehdejším Československu nebyly pouze Agrokombinát Slušovice, ale jak se ukázalo v „Zašlapaných projektech“ i technicky zdatní odborníci a fachmani možná ještě pamatující prvorepublikové České ručičky. Dnes sice máme mnoho vzdělancu, ale málo konkurenceschopnosti a ctižádostivosti. Nebo, že i dnes bylo v ČR v rámci EU nějaký „zašlapaný projekt“.

          1. Tak za prvé, družice
            Tak za prvé, družice Magion nebyla jedna nýbrž pět a v tom socialistickém československu vznikly jen dvě z nich. Zbylé tři až za tvrdého kapitalismu, a mimo řadu Magion ještě další tři družice. Za druhé, let remka (a dalších) do vesmíru v rámci programu Interkosmos nebyla nic víc než propaganda sssr a odměna pro poslušné kolonie sssr, jakou socialistické československo bylo a které tu svou poslušnost zaplatili totální devastací ekonomiky, průmyslové a vědecké vyspělosti a dalších oblastí. Za třetí, v Česku existuje řada špičkových firem které své výrobky a služby dodávají ESA, Airbusu, atd. a jsou součástí družic vysílaných do vesmíru nebo ISS. O tom se komunistickým sviním, které tuto zemi od roku 1948 do roku 1989 totálně zruinovali ani nesnilo.

            1. Ano s Remkem a Interkosmosem
              Ano s Remkem a Interkosmosem souhlasím – byla to politická propaganda v ideologickém biji Západ – Východ. Ale proč tedy ti dnešní kapitalističtí Češi se svými výrobky nechlubí tak jako to v ČSR Dělal Stratílek,Sodomek nebo Bata a v tom skurveném socialismu ing. Hubáček nebo ing.Čuba+prof.Trnka. Beru to, že politika a socialistická ideologie vytvořili Kinoautomat, uspěšné oceněné filmové projekty na MFF ve Světě. Ale neurážejme jejich tvurce, že to byli komunisté!!!!!

              1. To je pouze váš problém,
                To je pouze váš problém, že jste navyklý, že vám komoušská propaganda sem tam nějaký úspěch přistrčila až pod nos. Jestli chcete vědět něco o současných úspěších české vědy a průmyslu čtětě odborné weby a odborné časopisy.
                Mimochodem co to melete, kdo uráží nějaké tvůrce? Komouši byli a jsou zločinci a tuto zemi zruinovali, to je bez debat.

                1. NO COMENT – Souhlasím je to
                  NO COMENT – Souhlasím je to váš problém a zaslepenost! Politika a ideologie na stránky Hybridu.cz nepatří!!! OMLOUVÁM SE!

              2. Někdy tvůrci úspěšných
                Někdy tvůrci úspěšných vynálezů a nápadů tvořili komunistům navzdory. Když se jim i přes jejich podrazy ze strany Strany něco podařilo prosadit a uspět ve světové konkurenci, tak se potom tím funcionáři rádi všude chlubili. Zapátrejte v životních osudech těchto lidí.

Napsat komentář