SmogAlaram – chytrá aplikace pro váš telefon

SmogAlarm je nástroj, který Vám poskytne v reálném čase aktuální data o kvalitě ovzduší podle místa, kde se zrovna nacházíte. Je k dispozici pro všechny typy chytrých telefonů, ať už máte Android, iPhone (iOS) nebo Windows Phone. A co víc, je zdarma.

SmogAlaram vám ukáže aktuální stav kvality ovzduší ve vašem okolí
foto: SmogAlaram/Čisté nebe

Představte si, že je typický zimní den v Ostravě a Vy vyzvedáváte své děti ze školky. Rozhodujete se, zda se vydat domů pěšky příjemnou procházkou zasněženým městem, nebo máte-li raději použít a být dříve doma.

Podíváte se na SmogAlarm a zjistíte, že kvalita ovzduší je např. velmi špatná a zvolíte raději rychlý přesun domů pomocí MHD. V těchto a podobných případech je pro Vás SmogAlarm prakticky jediný nástroj, jak upravit své chování tak, abyste minimalizovali negativní vliv ovzduší na své zdraví.

SmogAlaram můžete stáhnout pro Android přes Obchod Play (Google Play), pro iOS přes App Store/iTunes a pro Windows Phone skrze Marketplace (tam se však aplikace jmenuje Čistota ovzduší).

Po instalaci a spuštění načte aplikace SmogAlarm, prostřednictvím internetového připojení (mobilního nebo Wi-Fi), data všech měřících stanic, která Český hydrometeorologický ústav eviduje. Data jsou poskytována zpětně a aktualizují se každou hodinu (např. je 9:15 a Vám se zobrazují data naměřená v intervalu 7:00 – 8:00).

Aplikace zobrazuje název měřící stanice, datum a čas měření, a v šestibodové barevně odstupňované škále (velmi dobrá, dobrá, uspokojivá, vyhovující, špatná, velmi špatná) vypočtený index kvality ovzduší, koncentraci ozonu, prachu PM10, oxidu siřičitého, oxidu dusičitého a oxidu uhelnatého. Zobrazeny jsou pouze hodnoty, které daná měřící stanice poskytuje.

Aplikace SmogAlarm (stáhnout) vznikla v listopadu 2011 ve spolupráci autora konceptu, kterým byla organizace Čisté nebe o.p.s., a vývojáře Stanislava Ubíka, který aplikaci vytvořil bez nároku na honorář. Za tu dobu získala několik významných ocenění a má i skvělé ohlasy veřejnosti a v médiích.

SmogAlaram

Napsat komentář