Hendo: skutečný hoverboard se rodí na Kickstarteru

Létající skateboard jako z filmu Návrat do budoucnosti byl až doposud jen sci-fi. Americký vynálezce Greg Henderson jej ale proměnil v realitu. Podívejte se na video!

Létající skateboard čili „hoverboard“ Hendo
foto: Arx Pax

Greg Henderson je zakladatelem technologické společnosti Arx Pax. Mezi první produkty má patřit létající skateboard/vznášedlo/hoverboard pojmenovaný Hendo. Jde o „prkno“ vznášející se díky magnetické levitaci (maglev) zhruba dva až tři centrimetry nad povrchem.

Henderson využívá stejnou technologii jakou využívají například japonské rychlovlaky Maglev. Jeho původní inspirací je ovšem architektura. Podle redaktorů magazínu Edgadget, kteří měli možnost si Hendo vyzkoušet, totiž Henderson původně zamýšlel tuto technologii pro domy/budovy.

Mělo jít o záchranný systém, který by budovu mohl teoreticky například přenést v případě zemětřesení nebo jiné pohromy. „Když může levitovat vlak vážící 50 tun, tak proč ne budova?“ ptá se Henderson. Létající budovy jako ze hry StarCraft tedy teoreticky vůbec nejsou nemyslitelné.

Hendo nemůže fungovat všude. Levitovat dokáže pouze nad neželeznými kovy jako je měď nebo hliník. Nosnost zařízení je 136 kg, v budoucnu by měl zvládnout až 226 kg.

Vývoj je na začátku

Jízda na hoverboardu Hendo je podle redaktorů Engadget docela výzva. Spíše než že by jel tam kam vy chcete se totiž prostě vznáší a popojíždí sem a tam. Vývoj je nicméně na samotném začátku. Henderson se momentálně snaží vybrat peníze na další výzkum a vývoj přes Kickstarter. Cílem je vybrat čtvrt milionu dolarů.

Každý kdo přispěje $299, získá pohonnou jednotku Hendo plus dostatek kvalitního „povrchu“ na kterém si může vyhrát. Jde spíš o vývojářský kit než o hotový produkt a Henderson sám říká, že by rád, aby se do projektu zapojili další tvůrci, kteří dokáží hoverboard dál vylepšovat nebo dokonce vymýšlet zcela nové produkty.

Ten kdo však přispěje $10 000, získá kompletní hoverboard Hendo. Kdy? V den, kdy Marty McFly dorazí do budoucnosti – 21.10.2015. A to už je za pár!

Realita nebo žert?

Mediální vody nedávno rozčeřilo následující video, ve kterém herec Christopher Lloyd, původní hvězda série Návrat do budoucnosti, představuje „skutečný“ hoverboard.

Nakonec se ukázalo, že jde pouze o žert. Tony Hawk, slavný skateboardista, který ve videu taktéž účinkoval, se za své angažmá dokonce omluvil s tím, že to pro něj hlavně byla skvělá příležitost svézt se „s doktorem v De Loreanu“. „Myslel jsem, že všichni pochopí že jde o vtip,“ řekl také Hawk.

Kickstarter

2 Comments on “Hendo: skutečný hoverboard se rodí na Kickstarteru”

  1. Lorentzova(jej cast alebo
    Lorentzova(jej cast alebo ten druhy nazov na ktory si nespominam) sila. Rotujuci magnet nad hlinikom sa oddaluje (brzdi, ak sa neodiali) lebo v kove indukuje elektromagneticke pole s opacnym nabojom. Pribuzny jav je pouzity pri asynchronnych strojoch. Experimentalne, nad hlinikom roztocte neodymovy magnet. Nechapem kde berie odvahu si za to pytat peniaze. Hlinikove cesty su magnet pre ciganov a nezaplatitelne danovymi poplatnikmi. Preto sa pri levitujucich vlakoch viac uplatnuju lacnejsie kovy, ako zelezo/ocel, ked je vlak namiesto nadnasania dvihany od spodu /a regulovany/ spinanyn elektromagnetom. Kde sa vyska zdvihu reguluje meranim vzdialenosti. Na vode to nefunguje, pokial nemas rakety.

Napsat komentář