Mezinárodní vesmírná stanice ISS bude moct posílat na zemi balíky

Americká firma Intuitive Machines společně s vyvíjí vesmírný návratový modul TRV. Modul poslouží k rychlé dopravě citlivého materiálu z nízké oběžné dráhy Země, především z Mezinárodní vesmírné stanice ISS.

TRV (Terrestrial Return Vehicle)
foto: Intuitive Machines

Jedním z hlavních úkolů vesmírné stanice ISS je provádění experimentů v prostředí mikrogravitace. Nízká míra gravitace umožňuje provádět zajímavé pokusy v biologii, ve farmaceutickém vývoji, fyzice nebo vývoji nových materiálů.

Zajímavou oblastí je studium růstu proteinových krystalů. V kosmu mohou proteinové krystaly „vyrůst“ více než na zemi. Analýza těchto krystalů napomáhá vědcům lépe pochopit podstatu proteinů, enzymů a virů.

Podobné experimenty se prováděly i v raketoplánech, avšak byly limitovány krátkou dobou letu. Výzkumy tohoto druhu pomáhají nacházet léčebné postupy pro rakovinu, cukrovku, rozedmu plic nebo poruchy imunitního systému.

TRV (Terrestrial Return Vehicle)

TRV opouští stanici.
foto: Intuitive Machines

V mikrogravitaci rostou velmi dobře lidské tkáně, neboť růst není deformován gravitací. Na stanici ISS je tak možné pěstovat normální i nádorové tkáně, na kterých lze později na Zemi testovat nové léky.

Je zde však problém, které zásadně omezuje využívání ISS jako laboratoře. Materiál z pokusů lze poslat na Zemi pouze jednou za šest měsíců – pravě v takovém taktu se střídá na ISS posádka. Případně pokud k ISS zrovna nepřistane zásobovací loď Dragon od firmy SpaceX.

Změnu přinese až nasazení návratového modulu TRV od Intuitive Machines a NASA. TRV je speciální zařízení, které dokáže bezpečně dopravit na Zemi časově citlivý materiál, a to do 6 hodin od oddělení ze stanice.

TRV (Terrestrial Return Vehicle)

Celý průběh operace použití TRV.
foto: Intuitive Machines

TRV připomíná tvarově, velikostně a částečně i principem malé torpédo. Modul je možné přesunout přechodovou komorou dovnitř stanice, naložit materiálem a poté umístit do „torpédometu“. Díky malým rozměrům lze ve stanici skladovat hned několik modulů TRV.

TRV po upuštění stanice zažehne brzdné raketové motory, které sníží oběžnou rychlost modulu. Díky nižší rychlosti začne vyhrávat gravitace Země a TRV začne klesat dolů. TRV nepotřebuje křídla, protože samotný tvar trupu poskytuje dostatečný vztlak při letu atmosférou. Samotné přistání zajišťuje padák typu křídlo – pro přesnější přistání.

„V našem paradigmatu můžeme posílat kriticky důležité vzorky na Zemi každý den, kdykoliv to je potřeba,“ říká Steve Altemus, ředitel Intuitive Machines.

První let TRV se očekává v roce 2016. Pokud půjde vše podle plánů, schopnosti TRV umožní větší komercializací pokusů na ISS.

Intuitive Machines

8 Comments on “Mezinárodní vesmírná stanice ISS bude moct posílat na zemi balíky”

  1. „celý modul o hmotnosti
    „celý modul o hmotnosti 2500 kg „- tedy 2,5 tuny,?? Modul je možné přesunout přechodovou komorou dovnitř stanice ??
    naložit materiálem a poté umístit do „torpédometu“??
    Díky malým rozměrům lze ve stanici skladovat hned několik modulů TRV.??
    tady něco nehraje… 🙂

      1. Protože do přechodové
        Protože do přechodové komory se vejdou ve skafandrech dva kosmonauti jen hodně natěsno, pochybuji že 2,5tuny vážící a adekvátně tomu velký modul… Na fotce k článku je vidět jak vystřelují tento modul, to „dělo“za ním je na cubesaty což je satelit o velikosti 11x10x10cm a hmotnosti 1,3kg … Navíc hybnost těles ve stavu bez tíže je stejná a i přes to že ISS váží vice jak 450tun nemůže od sebe vystřelit/odstrčit 2,5tuny hmoty.. Nevím, je mi také divné že o tomto projektu neinformuje první NASA ale Hybrid.cz
        Hezký den.

Napsat komentář