Pivovar v Bruggách postaví vlastní pivovod

Belgický pivovar De Halve Maan představil jedinečný projekt. V domácích Bruggách postaví téměř tři kilometry dlouhý pivovod. Výrazně tím ušetří na dopravě, která jinak probíhala nákladními auty.

Belgický pivovar De Halve Maan sídlící v Bruggách postaví pivovod, aby mohl svůj mok dopravovat bez problémů a zátěže z centra města na jeho okraj
foto: De Halve Maan

V roce 2010 postavil pivovar De Halve Maan novou lahvovací továrnu za hranicemi města Bruggy. Tam přitom pivovarníci sídlí už přes pět set let. Pivo pak muselo být z pivovaru do nové továrny dopravováno v cisternách, tedy velkých nákladních autech.

Ta zatěžovala místní obyvatele emisemi a hlukem a navíc se pivo na starodávných kamenných cestách pěkně natřásalo. Chytré hlavy v pivovaru proto vymyslely pivovod, který jim aktuálně posvětilo i městské zastupitelstvo.

Namísto pětikilometrové cesty v cisterně teď čerstvě uvařené pivo nově podstoupí tříkilometrovou cestu umělohmotnou trubkou. Cesta bude trvat asi 15 až 20 minut a pivovod každou hodinu přepraví 6000 litrů zlatavého moku.

Otázka dne tedy zní: pokud by náhodou nastala havárie pivovodu, zaplaví ulice města pivo?

Napsat komentář