Během příštích 3 let přibude nejméně 150 CNG stanic

Česká republika má dnes více než 50 plnicích CNG stanic. V současné době stlačený zemní plyn () a výstavba těchto stanic doslova zažívá boom. Počet vozidel na CNG přibývá o několik tisíc ročně.

Nová Škoda Octavia G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) by měla růst počtu aut na plyn v ČR ještě umocnit
foto: Škoda Auto

Dvě plynárenské společnosti hodlají investovat během dvou až tří let zhruba půl miliardy korun do vybudování vlastní sítě plnicích stanic na CNG v ČR, společnost E.ON pak 0,8 miliardy korun během příštích pěti let. Podle Českého plynárenského svazu (ČPS) během příštích 3 let přibude nejméně 150 CNG stanic.

Společnost E.ON umožňuje dokonce na svých stanicích platit už i CCS kartou. „E.ON plánuje v příštích pěti letech postavit v ČR celkem asi 50 plnicích stanic v celkové hodnotě 0,8 miliardy korun,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS.

„Optimální počet CNG stanic pro Českou republiku je 200 až 300 stanic a tento počet během 3 až 5 let nepochybně v ČR bude postaven. Jen společnost Benzina má podepsané kontrakty na 25 stanic a celkově vidí potenciál přidat stojan na plnění CNG až na 40 stanic,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

„V současné době RWE provozuje 10 plnicích CNG stanic a je lídrem u nás v prodeji CNG. Letos otevřeme další nové CNG stanice na čerpacích stanicích Benzina v Plzni, Olomouci a Kosmonosech,“ říká Martin Chalupský, mluvčí skupiny RWE. RWE se v roce 2013 na prodeji CNG podílela téměř čtvrtinovým podílem.

Společnost Vítkovice Doprava chce nejpozději do roku 2016 vybudovat na čerpacích stanicích společnosti Benzina dvacet plnicích stanic na CNG. Počítá s jejich výstavbou během dvou až tří let, ale většinu stanic chce společnost stihnout otevřít ideálně ještě v roce 2014.

Mezi prvními stanicemi by měly zahájit provoz především ty na dálničních tazích a rychlostních komunikacích – za všechny lze jmenovat Devět křížů (oboustranná), Zlín, Gajer u Litomyšle a Mladou Boleslav (rovněž oboustranná).

Výstavbu CNG stanic mají v plánu ale i soukromé společnosti, jako např. DB Schenker, která jako jedna z dalších vedle České pošty atd. plánuje postupný přechod rozvozových vozů na CNG, tak jako v Rakousku. Od listopadu loňského roku již společnost využívá a testuje jízdy s tímto pohonem pro rozvoz zásilek v Praze a Středočeském kraji. 

V současné době existuje 14 CNG stanic v Praze a Středočeském kraji, 11 CNG stanic v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, 6 v Ústeckém a Libereckém kraji, 8 v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji, 5 ve Královéhradeckém a Pardubickém kraji a v kraji Vysočina, Jihomoravském a Zlínském kraji celkem 8.

Nejvíce, 10 stanic, provozuje RWE Energo, 9 stanic Bonett Gas Investment, 6 stanic VEMEX a po pěti stanicích E.ON a Pražská plynárenská Správa majetku. Zbylých 17 CNG stanic provozují Dopravní podniky a jiné soukromé firmy.

Společnost BENZINA v současnosti nabízí CNG už na čtyřech čerpacích stanicích (Brno Slatina, Brno ul. Kaštanová, Ostrava Ruská ul. a na dálnici D1 – Humpolec – Vystrkov). Na světě je dnes v provozu více než 22 000 CNG stanic, v Evropě 4200. Celkem jezdí na světě 20 milionů CNG vozidel.

tisková zpráva

3 Comments on “Během příštích 3 let přibude nejméně 150 CNG stanic”

  1. hmm hezké ze zavislosti na
    hmm hezké ze zavislosti na ruské ropě přejdeme na zavislost na ruském plynu

    kdyby se spíše chtělo přejít na zavislost na české elektřině bylo by líp, sice chápu že do ceny benzínu či plynu se dá lépe naimplementovat bakšiš pro stát než do ceny za proud ale i tak……

Napsat komentář