VIDEO: první let elektrického letadla E-Fan

Francouzská skupina EADS uskutečnila na letišti Bordeaux-Merignac první zkušební let elektrického letadla E-Fan. Dvoumístné tréninkové elektroletadlo bylo veřejně poprvé představeno minulý rok na leteckých dnech v Paříži.

Elektroletadlo EADS E-Fan při své premiéře na leteckých dnech v Paříži
foto: Julian Herzog, licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Elektroletadlo E-Fan je vyrobeno čistě z kompozitních materiálů. Měří na délku 6,7 metru a má rozpětí křídel 9,5 m. Maximální vzletová hmotnost je 550 kg, vzletová rychlost je 110 km/h. Cestovní rychlost je kolem 160 km/h a max. rychlost přes 220 km/h.

O pohon elektrického letadla EADS E-Fan se starají dva elektromotory o celkovém výkonu 60 kW. O pohyb na zemi se pak stará elektromotor přímo v zadních kolech letadla o výkonu 6 kW. Díky tomu se letadlo může po zemi pohybovat bez použití hlavních motorů a elektromotor navíc pomáhá i s rozletem.

Energie je uložena ve dvou li-ion „balících“ Kokam baterií po 65 kg. Celkem 120 článků Kokam s kapacitou 40 Ah a nominální voltáží 4 V ukrývá asi 19,2 kWh energie. Podle EADS dokáže elektroletadlo vydržet ve vzduchu 45-60 minut při běžném letu a 30 minut při akrobatických kouscích.

Rychlodobíjení baterií pak trvá asi hodinu, ale rychlejší je baterie prostě vyměnit za čerstvě dobité. Navíc lze takto do budoucna snadno zvyšovat kapacitu – už teď konstruktéři přemýšlejí o o 50 % vyšší kapacitě, která by prodloužila dobu let na 90 minut.

EADS je součást skupiny Airbus. Ta už dříve vyjádřila svůj zájem nasadit elektricky poháněná letadla do komeční nabídky. Samotný elektroletoun E-Fan je dítětem inženýra a pilota Didiera Esteyena. Ten už před dvěma lety navrhnul elektrické letadlo Cri-Cri.

Napsat komentář