Šéf Toyoty: hybridy budou mít brzy 20% globální podíl

Jméno Takeshi Uchiyamada se navždy zapsalo do historie automobilového průmyslu. Dnešní předseda automobilky Toyota dostal na začátku 90. let za úkol vyvinou nové, extrémně úsporné auto. Výsledkem byla Toyota Prius. Když Takeshi Uchiyamada říká, že podíl hybridů na globálním trhu brzy dosáhne 20 %, je třeba naslouchat.

Prototyp hybridního vozu Toyota Prius z roku 1996
foto: Morio, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Takeshi Uchiyamadu předseda ToyotaTakeshi Uchiyamadu (67) se aktuálně podařilo vyzpovídat magazínu Automotive News Europe. Historie dnešního předsedy automobilky Toyota je dobře známa. Narodil se v roce 1946, vystudoval fyziku na univerzitě v Nagoje. Do Toyoty nastoupil v roce 1969.

V roce 1994, když se stal ředitelem jednoho z vývojových center, dostal za úkol vyvinout nové auto, které bude 2x šetrnější než všechna dosud vyráběná auta. Kódové označení projektu bylo „G21“. Výsledek byl poprvé představen v roce 1995 pod názvem Prius. O rok později začaly testy a v roce 1997 se auto začalo v Japonsku prodávat.

Šlo o první sériově vyráběný hybrid. První generace vozu se prodalo 123 000 kusů. Dnes jsou hybridy velké téma mezi všemi automobilkami. Své hybridní vozy má v nabídce prakticky každý od BMW přes Volkswagen až po Porsche a McLaren. Zatímco v USA a Japonsku jde o důležitý tržní segment, v Evropě i nadále zůstávají hybridní auta spíše v pozadí zájmu spotřebitelů.

Podle Takeshi Uchiyamady je současný globální podíl hybridních aut na celkových prodejích aut kolem 13 až 14 %. „Očekávám, že brzy dosáhnou 20 %,“ řekl magazínu Automotive News Europe. V roce 2013 se Takeshi Uchiyamada stal předsedou správní rady automobilky Toyota.

Napsat komentář