VIDEO: můžou vám hackeři ukrást Prius?

Můžou. Pokud s vámi sedí v autě. Není to sice tak snadné, jak to možná z videa vypadá, ale faktem je, že dnešní moderní auta už jsou ovládána čistě elektronicky. A to znamená, že se správnými znalostmi a hardwarem se do nich můžete „nabourat“ a ovládat je.

Andy Greenberg se v hacklém Priusu cítí poněkud nesvůj
foto: YouTube/Forbes

Už když Andy Greenberg, redaktor magazín Forbes, nasedá do hybridu , je jasné, že něco není v pořádku. Auto vypadá jako kdyby právě přijelo z garáže šíleného vědce. Všude šouhají dráty a konektory.

„Nabourané“ auto sice formálně řídí Andy, ale dva rozjívení „hackeři“ jménem Charlie Miller a Chris Valasek sedící na zadních sedadlech s notebookem na klíně mu do řízení mírně řečeno nepříjemně zasahují. Například dokážou přesvědčit , že v rychlosti 100 km/h chce parkovat.

A jiné podobné skopičiny. Zatímco povedená dvojka se dobře baví, Andy z toho zjevně příliš dobrý pocit nemá. Ale není třeba se bát. V reálném světě není možnost, že by někdo vaše auto hacknul příliš reálné. Proč?

Zaprvé: prakticky žádná auta dnes nejsou připojena k internetu. Aby ho někdo mohl nabourat, musel by se k němu dostat a připojit se přímo k některým jeho počítačům. Podobně jako to udělali tučňákovi pohůnci ve filmu Batman se vrací s batmobilem netopýřího muže.

Za druhé: proč by to někdo vůbec dělal? U Millera & Valaska to lze pochopit: dostali na celou věc grant od organizace DARPA, výzkumné větve americké armády (která mimochodem dala světu internet a různé jiné vylomeniny).

Facebook

One Comment on “VIDEO: můžou vám hackeři ukrást Prius?”

Napsat komentář