Silnice v Nizozemsku čistí ulice od smogu

Fotokatalytické materiály dnes zažívají boom. V Nizozemsku v malém městečku Hengelo vydláždili celou ulici Castorweg speciální dlažbou pokrytou oxidem titaničitým. Díky tomu dokáže ulice sama o sobě ničit nečistoty ve vzduchu – především oxidy dusíku.

Ulice Castorweg v malém nizozemském městečku Hengelo
foto: Google Maps

Oxid titaničitý (někdy označovaný také jako „titanová běloba“) se tradičně využívá v nátěrových hmotách i v potravinářství. Jeho široké možnosti nyní ale objevuje také stavebnictví. Vhodně upravený TiO2 totiž funguje jako fotokatalyzátor.

To znamená, že když na něj dopadá sluneční světlo, získává samočistící a dezinfekční chopnosti. Čistí vzduch od zápachu a škodlivin jako jsou těkavé organické látky a oxidy dusíku. V České republice se vývojem jeho aplikací zabývá mimo jiné i vědec Jan Procházka ze společnosti Advanced Materials JTJ.

Ale zpět do Nizozemska. Projekt ulice vydlážeděné fotokatalitickými kostkami má na svědomí Eindhovenská technologická univerzita. Po celý rok pak měřili vědci výsledky, které byly vycházejí než povzbudivě. Za ideálního počasí dokáže dlažba odstranit ze vzduchu v ulici až 45 % znečištění. Během celého dne pak 19 %.

3 Comments on “Silnice v Nizozemsku čistí ulice od smogu”

  1. Rozumí někdo tomu, jak to
    Rozumí někdo tomu, jak to funguje? Ten TiO2 se tím číštěním spotřebovává? Pokud ne, tak co se s těmi oxidy dusíku stane, když jsou „vyčištěné“? Přemění se na co? Něco pevného co se pak ze silnice shrabe? Nebo na nějaké jiné oxidy, které odletí pryč a tudíž se vlastně nic nevyčistilo, jen přeměnilo a přestěhovalo jinam, kde se s tím pak stane co?

Napsat komentář