BMW využije v elektromobilu i3 akumulátor vlastní výroby

Vysokonapěťové akumulátory pro BMW i3 jsou vyráběny na nové moderní montážní lince v závodě BMW v Dingolfingu. Kromě článků, které se nakupují od dodavatele, jsou akumulátory patentovaným vývojem BMW.

Akumulátor elektromobilu BMW i3, který se zanedlouho začne prodávat také v České republice
foto: BMW

Díky tomu bylo možné využít zkušenosti získané během vlastního vývoje předchozích akumulátorů, používaných například ve vozech BMW ActiveHybrid 3 a 5 a BMW ActiveE, a realizovat další optimalizace.

Modulární struktura akumulátoru zahrnuje individuální bloky, z nichž každý je opatřen vlastními bezpečnostními systémy. Rozhodnutí vyrábět vlastní systém pro ukládání energie znamená více než jen zajištění budoucnosti výrobního závodu v Německu.

Přináší mnoho výhod také pro BMW a jeho zákazníky. Zaručuje další využívání potenciálu technologie pro ukládání elektrické energie při současné záruce pro BMW typického výkonu a maximální bezpečnosti. BMW v roli vývojáře a výrobce může navíc velmi flexibilně reagovat na budoucí požadavky a potřeby.

Životnost akumulátoru = životnost auta

Životnost lithium-iontového akumulátoru závisí na různých faktorech. Stárnutí způsobují dva efekty: za prvé s ubíhající dobou klesá výkon a kapacita, přičemž tento efekt je velmi závislý na teplotě . Za druhé ovlivňuje proces stárnutí dobíjení a vybíjení.

Rozsáhlé testy vývojářů ukázaly, že články používané v BMW i3 (v prodeji od 16. listopadu 2013) splňují přísné požadavky BMW na životnost a cyklickou stabilitu po celou dobu životnosti vozidla. Toho bylo dosaženo vhodným výběrem chemických složek v článcích a inteligentním řízením akumulátoru, díky němuž pracuje akumulátor v rozpětí optimálních podmínek (např. regulace teploty chlazením nebo vyhříváním).

Chlazení s chladivem klimatizace

BMW i používá náplň k přímému chlazení vysokonapěťového akumulátoru. Toto chladivo nabízí v porovnání s vodním nebo vzduchovým chlazením maximální účinnost, přičemž nejsou zapotřebí žádné dodatečné komponenty, jako například ventilátory nebo čerpadla.

BMW i3 - akumulátor BMW i3 - akumulátor BMW i3 - akumulátor

Výsledkem je nižší hmotnost a menší nároky na montážní prostor. Teplo se během nízkých teplot vyrábí přímo prostřednictvím , je-li vozidlo připojeno k .

Díky tomu zůstává výkon akumulátoru ve většině stavů nabití rovnoměrný a obecně není závislý na výkyvech teploty. Je tak zajištěna každodenní využitelnost, dlouhodobá stabilita a životnost akumulátoru.

Navíc byla velká důležitost přikládána nízké spotřebě elektrických spotřebičů v BMW i3. Topení pracuje na principu a v městském provozu šetří až 30 % elektrické energie v porovnání s konvenčním .

Pro vnitřní a se používají energeticky úsporné elektroluminiscenční . Obě tato opatření významně přispívají k dlouhému dojezdu BMW i3. A se může pochlubit zcela novou úrovní energetické účinnosti díky prvnímu využití laserových světlometů.

Klíčová je spolehlivost

Představení nových technologií bývá vždy spojeno s určitými obavami. Nicméně, až bude letos uvedeno BMW i3 na trh, mohou se řidiči, cestující a ostatní účastníci silničního provozu spolehnout, že to bude zcela bezpečné vozidlo, které splňuje vysoký standard společnosti BMW Group a ve všech oblastech bezpečnosti překonává legislativní požadavky.

Na rozdíl od konvenční palubní sítě je elektrická soustava BMW i3 bipolární. Záporný pól proto není připojen k uzemnění, tedy ke karoserii vozidla, ale místo toho je instalován jako samostatné, plně izolované vedení.

Zcela neprodyšně uzavřené pouzdro akumulátoru brání mimo jiné vniknutí vody. Kromě účinnosti a životnosti byla při volbě chemického složení akumulátorových článků samozřejmě zvažována také vhodnost článků pro automobilové použití, zejména s ohledem na bezpečnost.

Bezpečnost baterie zajištěna

Výše popsané komplexní sledovací algoritmy, sofistikované senzory a chladicí systém navíc zajišťují, že akumulátor nelze přebít, ani nadměrně vybít, a během provozu se nepřehřeje. Tři bezpečnostní úrovně včetně softwarových a hardwarových deaktivačních mechanismů zajišťují spolehlivost celého elektrického systému.

Trvalá udržitelnost: použití k jinému účelu po skončení životnosti vozidla.
Akumulátor elektromobilu BMW i3 je na konci životnosti vozidla stále velmi účinný s dobrou schopností ukládat elektrickou energii. Po přibližně 1000 dobíjecích cyklech si akumulátor zachovává většinu své nominální kapacity.

BMW i bude proto akumulátory upravovat pro použití k jiným účelům. Z perspektivy trvale udržitelného rozvoje mohou být akumulátory používány v mnoha nových aplikacích jako stacionární zařízení pro ukládání elektrické energie.

Obnovitelné zdroje energie

Mezi ně patří přechodné ukládání elektrické energie vyráběné solární elektrárnou pro napájení domácí sítě v noci nebo za špatného počasí, nebo k dobíjení BMW i3 – díky tomu může provoz vozu BMW i zajišťovat zelená elektrická energie z vlastní výroby.

Společné propojení mnoha akumulátorů nabízí také možnost realizovat úložné systémy v komerčním rozsahu. Tyto systémy již používají dvě výzkumná střediska společnosti BMW Group: BMW Group Technology Office USA v kalifornském Mountain View a od ledna 2013 BMW ConnectedDrive Lab v čínské Šanghaji.

Akumulátory z vozů se používají také v energeticky hospodárné budově Plus německého ministerstva hospodářství a techniky v Berlíně za účelem optimalizace a stabilizace místního zásobování energií.

Mezi další scénáře komerčního využití velkých zařízení pro ukládání energie s kapacitou několika megawattů patří stabilizace dodávek na úrovni elektrické rozvodné sítě. BMW i pracuje na výzkumu a realizaci aplikací v tomto rozsahu.

BMW usiluje jako globální výrobce automobilů o integrovanou strategii pro pokrytí světových trhů v oblasti akumulátorů k jinému použití. Nové způsoby využití baterií z elektromobilů zkoumá i Japonsko.

tisková zpráva

8 Comments on “BMW využije v elektromobilu i3 akumulátor vlastní výroby”

  1. Když už propíráme
    Když už propíráme spodní prádlo BMW i3, tak trakční baterie by měla být složena z 96s Li-ion článků o kapacitě 60Ah od konsorcia SB LiMotive (rozuměj SAMSUNG SDI a BOSCH 50%/50%, kde články jsou od SAMSUNGu a elektroniku/BMS páchá BOSCH). Články by měly být zapojeny vždy po dvojici ve společné krabici/obalu a těch krabic pak tam bude 48ks.

    .. přičemž přesný typ článku, natož datasheet se mi za boha nepodařilo dohledat a začíná mě v tomto přístup těchto velkých automobilek trochu … Když jsou ty články tak dobré jak tvrdí, tak proč tedy nejsou k dispozici datasheety nebo zprávy z měření, ať je za ten návrh trakční baterie může odborná veřejnost pochválit – já si o tom myslím své 🙂

  2. Teď jsem ještě koukal na
    Teď jsem ještě koukal na originální tiskovou zprávu a vypadá to, že skutečně i3 nemá skutečně ukostřenu ani tu palubní 12V baterii. Nicméně při pohledu na jeho „CFRP unibody“ karoserii mi je i jasné proč.

    na obrázcích zde: http://www.sae.org/mags/sve/12056 je to názorně vidět, ono tam prostě toho kovu je tak málo, že ukostřením si nijak nepomůžou. „Normální“ plechové auta, jako jsou třeba hybridy od Toyoty tu 12V baterii ukostřenu mají, HV baterie je izolována vždy.

  3. bych si dovolil malinkatý
    bych si dovolil malinkatý komentář k odstavci:

    „Na rozdíl od konvenční palubní sítě je elektrická soustava BMW i3 bipolární. Záporný pól proto není připojen k uzemnění, tedy ke karoserii vozidla, ale místo toho je instalován jako samostatné, plně izolované vedení.“

    – konvenční palubní sítí se zde rozumí běžná 12V palubní síť u kteréhokoliv jiného vozidla. A tato je vždy ukostřena a není tomu podle mne jinak ani u BMW i3.
    – naopak všechny BEV a hybridy, které mají na palubě trakční baterii o napětí výším než cca 60V by měly mít tuto baterii galvanicky izolovanou od kostry automobilu. Toto má dva hlavní důvody:

    1) ochrana před náhodným jednopólovým dotykem
    2) možnost doplňkové ochrany elektronickým proudovým chráničem.

    – v autě musí být dále přítomen ručně ovládaný odpojovač trakční baterie s aretací, který musí servisní technik použít pokaždé, než může začít pracovat na vozidle s HV baterií. (uživatel vozidla ho k „ničemu“ nepotřebuje a proto bývá skryt někde v blízkosti HV baterie)

Napsat komentář