Německo má zájem na rozvoji elektromobility v ČR

V úterý 23.4.2013 proběhla v pražském hotelu Jalta na Václavském náměstí česko-německá konference na téma Energeticky efektivní koncepty mobility pro soukromý a veřejný dopravní sektor. Organizovala ji Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Petr Kristl ze Škoda Auto prezentuje výsledky dlouhodobého testu elektromobilů
foto: Česko – německá obchodní a průmyslová komora

Pro zájemce z řad podnikatelů, novinářů a odborné veřejnosti byl připraven den plný zajímavých prezentací českých i německých zástupců elektromobility. Úvodního slova se ujal Jens Hildebrandt, zástupce ředitele Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Následně Thorsten Gusek ze společnosti energiewaechter GmbH představil energeticky efektivní koncepty mobility v Německu a se známil nás s tzv. “best practices”, které je možné a nutné přebírat také v České republice. Mluvil velmi realisticky a zmínil také plán německé kancléřky Angely Merkelové na 1 milion elektromobilů na německých silnicích do roku 2020.

Následovalo vystoupení , který zastupoval jak svou společnost ekolo.cz se zaměřením na prodej a rozvoj elektromobility v ČR, tak i . Přítomné seznámil s aktuálním stavem elektromobility v České republice. Díky tomu více, že u nás v současné době jezdí kolem 250 elektromobilů.

Dost možná nejzajímavější přednášku měl pak Petr Kristl ze . Ten prezentoval výsledky rozsáhlých testů flotily 10 elektrických vozů Škoda Octavia Green E Line, kterou Škoda Auto už několik let provozuje. Na toto téma chystáme v budoucnu podrobnější články.

Následovala prezentace několika německých společností, které mají co dočinění s elektromobilitou. Nejzajímavější nám přišla ta Dr. Andrease Leicha ze společnosti efw-Suhl GmbH. Vyrábí elektroskútry e-Schwalbe, následníky slavných skútrů z dob NDR.

Christian Scherf z Innovationszentrum für Mobilität uand gesellschaftlichen Wandel (InnoZ) GmbH promluvil o mezinárodních trendech v mobilitě a dopravě na příkladu projektu BeMobility z Berlína.

Ing. Miloš Křepelka z českého Ministerstva životního prostředí upřesnil jak se to má s čistou mobilitou v novém programovém období 2014 a dále. Prezentovala se také společnost PRE (Pražská energetika a.s.).

Miroslav Kuželka ze společnosti ABB představil koncept rychlonabíjení pro osobní elektromobily a () – tuto přednášku už jsme ale mohli vidět na nedávném veletrhu Amper 2013 v rámci konference Perspektivy elektromobility II. Se stejnojmennou prezentací shodou okolností po panu Kadulovi vystoupil Kurt Sigl ze spoluz německého svazu Bundesverband eMobilität e.V.

Konference se uskutečnila za podpory Spolkového ministerstva hospodářství a technologie (BMWi) v rámci programu na podporu exportu energeticky efektivních technologií.

Napsat komentář