VIDEO: dřevěný elektromobil Nissan Tama z roku 1947

Perla pro restauratéry – to je elektromobil Nissan Tama z roku 1947. Poválečné Japonsko trpělo nedostatkem pohonných hmot, a tak tehdy letečtí inženýři ve spolupráci s automobilkou Nissan postavili unikátní elektromobil.

Elektromobil Nissan Tama z roku 1947
foto: Nissan

Elektromobil Nissan Tama je, z historických důvodů (nedostatek oceli, tehdejší konstrukční postupy) postaven na dřevěném oplechovaném rámu. Dokázal ujet až 100 km na jedno nabití max. rychlostí kolem 30 km/h.

Nissan jeden kus doma v Japonsku kompletně zrestauroval a pán na videu vám vysvětlí jaké záludnosti to mělo a čím ještě je elektromobil Nissan Tama výjimečný.

3 Comments on “VIDEO: dřevěný elektromobil Nissan Tama z roku 1947”

  1. Trochu nepřesný
    Trochu nepřesný titulek.
    Automobilový průmysl do roku asi 1945 byl na dřevěných oplechovaných karoseriích standardně stavěn, automobil v pravěku mobilismu konce devatenáctého a počátku dvacátého století byl stále pokračováním kočárů bez koní. A je lhostejno zda se jednalo o Sentinell nebo Forda T nebo Aero Cililink. Dokud se k výrobě vozidel používal podvozkový rám a níikoli samonosná karoserie tak dřevo a truhláři byli nedílnou součástí automobilek.

Napsat komentář