E.ON přináší na trh novinku – distribuční tarif pro elektromobily

Nová speciální sazba je výsledkem jednání energetických společností E.ON, PRE, a Energetického regulačního úřadu a dále Asociace elektromobilového průmyslu (ASEP). Od letošního července si budou moci odběratelé z řad domácností i firem maloodběratelů sjednat novou sazbu elektřiny.

Test Smart ED – elektromobilu 3. generace – v Berlíně
foto: E.ON

„Energetická společnost E.ON byla iniciátorem vzniku nové distribuční sazby pro majitele elektromobilů v České republice, aby mohli za výhodnějších podmínek dobíjet své vozy poháněné elektřinou. Inspirací nám byl podobný tarif pro elektromobily, který realizovali naši kolegové v E.ON UK“, říká Eva Fürst, vedoucí projektu Smart Mobility ve společnosti E.ON.

Pro domácnosti se chystá zavedení sazby D27d, firmy pak pro stejný účel mohou využívat sazbu C27d. Sazba je určena pro nabíjení elektromobilů, a to zejména pro stávající odběratele, užívající jednotarifové sazby (např. D02d či C02d), kteří vlastní a používají elektromobily.

Podmínky pro sjednání sazby pro domácnosti (D27d) a firmy (C27d)

Tato sazba je určena pro odběrná místa, u nichž se věrohodným způsobem prokáže vlastnické, případně užívací právo k elektromobilu (leasingovou smlouvou, fakturou či technickým průkazem, kde je žadatel zapsán jako majitel či uživatel elektromobilu apod.)

Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je prováděno distributorem v celkové délce minimálně osmi hodin denně v době od osmnácti hodin do osmi hodin. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit.

Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny, ani nemusí být v souvislé délce. Osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu může být rozděleno během stanovené doby maximálně do dvou časových úseků.

Tato sazba může být přiznána od 1. 7. 2013.

Firmy pak musí v rámci sazby C27d splnit ještě podmínku, že nabíjecí zařízení elektromobilu musí být napájeno samostatným přívodem a měřeno samostatným měřicím zařízením.

Ke splnění těchto podmínek se váže i povinnost odběratele upravit svoje odběrné místo pro instalaci dvoutarifového měřicího zařízení. Ve zvýhodněné dvoutarifní sazbě D27d, respektive C27d budou domácnosti a podniky odebírat elektřinu v tzv. vysokém a nízkém tarifu.

Levnější elektřina v nízkém tarifu bude odběratelům dodána po osm hodin každý den, a to vždy mezi šesti hodinami večer a osmi ráno, samozřejmě s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu.

Domácnosti mohou v této době kromě nabíjení elektromobilu využívat levnější elektřinu pro celou domácnost, firmy a podnikatelé pouze pro elektromobily.

Společnost E.ON Energie a.s. připravuje pro odběratele nový obchodní tarif pro elektromobily, který vychází právě z této distribuční sazby.

E.ON provozuje v současné době celkem 5 veřejných dobíjecích stanic v Brně a Praze a další projekty chystá. Dobíjení u všech stanic E.ON je jako bonus pro zákazníky zcela zdarma. Dále nabízí dobíjecí stanice Wallbox pro soukromé využití, dodávka je komplexní včetně instalace, zprovoznění, revize elektroinstalace a pravidelného servisu.

Každému novému uživateli nového tarifu E.ON zajistí instalaci dobíjecí stanice v místě odběrného místa. Dále E.ON provozuje flotilu 26 elektromobilů (25 smart ed a 1 VITO E-Cell), které zapůjčuje nejrůznějším partnerům jako Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy, Zoo Praha, humanitární organizace ADRA, nadace VIZE97, Vodafone, Pražské Služby, SIXT a další či je užívá pro vlastní potřeby. E.ON nabízí vlastní elektroskútry E.ON e-max a elektrokola BIKE.ON, a to jak samostatně, tak v balíčku spolu s dodávkou ekologické elektřiny. E.ON tedy svým zákazníkům nabízí kompletní balíček řešení pro elektromobilitu.

tisková zpráva

2 Comments on “E.ON přináší na trh novinku – distribuční tarif pro elektromobily”

  1. Ach ten EON…
    ten nic

    Ach ten EON…
    ten nic nepřináší…jen se přiživuje na tom, že vznikl distribuční tarif C/D 27…
    Je to od nich navýsost trapné… O prosazení tarifu se nejvíce zasadil největší český distributor elektřiny a EON si jen přihřívá polívčičku…je to smutné.

    Jediná zajímavá věta je:
    Společnost E.ON Energie a.s. připravuje pro odběratele nový obchodní tarif pro elektromobily, který vychází právě z této distribuční sazby. – To je něco specifikého pro EON. Ostatní text platí pro jakéhokoli distributora v ČR, tj. ať je zákazník na území ČEZ, PRE nebo eon, tak má stejné podmínky pro přidělení distribučního tarifu…

Napsat komentář