Qbeak: třetí generace elektromobilu do města

Malé elektrické auto jménem Qbeak jsme na stránkách Hybrid.cz představili už před rokem a půl. Dánská společnost ECOmove aktuálně představila už třetí verzi tohoto elektromobilu. Je lehčí, má vyšší dojezd a má se začít vyrábět v roce 2014.

Dánský elektromobil QBEAK, využívající výjimečné technologie pro snížení hmotnosti, ve své třetí generaci.
foto: ECOmove

Vývoj elektromobilu začal v ECOmove v v roce 2009. Dnes je na světě už třetí generace prototypu, který vyniká zejména technologiemi pro snížení hmotnosti, a tak i zvýšení dojezdu. Třetí generace se mnohem víc blíží finálnímu produktu než první dvě.

Mogens Løkke, šéf ECOmove, řekl, že auto je nyní konečně vybaveno také dobíjením, přístrojovou technikou a technologie jsou připraveny k výrobě. Konaly se dokonce už i první testovací jízdy vozu pro speciální hosty.

QBEAK (3. generace) QBEAK (3. generace) QBEAK (3. generace)

Původně mělo být elektrické auto vypuštěno na trh už v roce 2012. Neochota dělat jakékoliv kompromisy ale vyústila v několik odkladů. Jedním z hlavních problémů byly dlouhé dobíjecí časy. To se však podle Løkkeho podařilo vyřešit.

ECOmove v současné době hledá partnery pro zahájení výroby auta. Jedná s domácími i zahraničními automobilkami a dodavateli dílů. Cílem je vyrábět auto pro Asii, Evropu i Ameriku, pochopitelně včetně Číny.

Qbeak nabízí 1-6 míst. v jednomístné konfiguraci nabízí 2,5 m3 zavazadlového prostoru a může tak sloužit třeba jako dodávka. Rozměry vozu jsou 3 x 1,75 a 1,63 m. Dojezd je až 300 km se čtyřmi bateriovými moduly po 4,7 kWh.

Max. rychlost je 120 km/h v konfiguraci se dvěma motory v kolech (po 35,4 kW). Hmotnost je přitom 425 kg – ovšem bez baterií.

Qbeak nápadně připomíná projekt , malý elektromobil z Francie, který jsme měli možnost testovat také u nás. Zároveň je na našem trhu dostupný za zajímavé ceny.

tisková zpráva

One Comment on “Qbeak: třetí generace elektromobilu do města”

Napsat komentář