Nemesis, elektrický Lotus, má rychlostní rekord

Britská energetická společnost Ecotricity upravila Lotus Exige na plně elektrický pohon. Jako by to samo o sobě nestačilo, rozhodla se s ním zlomit britský rychlostní rekord elektromobilů. Nick Ponting s autem na letišní Elvington poblíž Yorku dosáhl rychlosti 243 km/h.

Elektrická přestavba sportovního vozu Lotus Exige dosáhla na britský rychlostní rekord
foto: Ecotricity

Elektromobil pojmenovaný “Nemesis”, jehož duchovním otcem je Dale Vince, zakladatel Ecoctricity, pochopitelně jel čistě na obnovitelné zdroje energie. Dobíjel se totiž z energie vyrobené 53 větrnými tubrínami společnosti Ecotricity.

Auto postavil během méně než dvou let tým předních britských auto-inženýrů z Norfolku. Z 0 na 160 km/h dokáže zrychlit během 8,5 vteřiny. Na jedno nabití dokáže elektromobil ujet 160 až 240 km. S pomocí rychlodobíjení je jeho baterie možné dobít během 30 minut.

Náklady na přestavbu vozy byly celkově kolem 1 mil. liber. Auto pohání dva elektromotory o výkonu 125 kW, celkový výkon je 330 koní. Jako baterie slouží lithium-polymer-kobaltové články 96 x 100 Ah 4,2 V, celkem 36 kWh. Max. točivý moment je 600 Nm. Hmotnost vozu je 1166 kg.

tisková zpráva

2 Comments on “Nemesis, elektrický Lotus, má rychlostní rekord”

Napsat komentář