Aktuálně.cz: Francie chce prosadit novou zelenou energii. Atom

Evropa se možná již v pátek dočká toho, že bude atom zařazen mezi ekologicky čisté energie. Francie si totiž vzala za cíl ‚zelené jádro‘ prosadit na summitu, který ve čtvrtek začíná v Bruselu. A podle všeho má prezident Nicolas Sarkozy velké šance, že čisté jádro nakonec prosadí. Proti dalším investicím do totiž bojují pouze Rakušané.“

Přečíst celý článek >>

Jaký je váš názor na energii z jádra? Dá se považovat za zelenou nebo nikoli?

zdroj: aktuálně.cz

9 Comments on “Aktuálně.cz: Francie chce prosadit novou zelenou energii. Atom”

  1. Zelené zdroje – větrné
    Zelené zdroje – větrné elektrárny, fotovoltaika, vodní elektrárny… mají zatím docela nízký výkon nebo malé pokrytí, potřebují zálohový zdroj, pokud zrovna nevyrábí… Uhlí je omezený zdroj, jehož zásoby v několika desetiletích dojdou a jeho ceny budou (stejně tak jak můžeme vidět v současnosti na ropě) strmě stoupat. Jediná současná varianta je skutčně jádro! Viděl bych raději 3 – 4 menší stavebnicové jaderné elektrárny (francouzký model)než 1 o 4000 MW… Ať už tak nebo tak, každá kWh elektřiny je cená a dobrá, pokud je čistá tím lépe. Kdo si myslí, že jádro nepotřebujeme, ať zkusí jediný den, týden, měsíc bez elektřiny, …uvidíte sám pane Bursíku…

  2. jaderna energie je podle me
    jaderna energie je podle me take jedina vychozi + trocha energie z obnov. zdroju, protoze napr. celou fabriku zelena energie neutahne.. a ti, kteri jsou proti jadernym elektrarnam toho bohuzel moc nevi. a jaderny odpad.. do 50 let se ma prijit na efektivni zniceni(vyuziti) tohoto odpadu a navic Rusko uz hromadne zkupuje za velmi malou cenu tento odpad… pote co bude vyuzitelny cena xnasobne vzroste. Velice chytry tah.

    1. Jj.. V tomhle směru je
      Jj.. V tomhle směru je poměrně pokroková i Indie, která se začíná zaměřovat na jadernou energetiku založenou na Thoriovém cyklu..
      Teoreticky technologie jsou, nebo brzy budou, pro kompletní vypálení veškeré energie..
      Horší je to s jejich realizací, protože většinou je jako palivo použit odpad z předchozího stupně…

  3. Ano, vzhledem k
    Ano, vzhledem k minimálnímu zatížení okolí (zvláště nulové emise COx, NOx, síra, popílek, apod.) na dejme tomu 1GW považuju „jádro“ za optimální zdroj energie, i přes hypotetická rizika.

    Představa že zvládneme KOMPLETNĚ uspokojit současnou a budoucí spotřebu pouze s pomocí „obnovitelných zdrojů“ (biomasa, fotovoltaika, apod) je mylná a v důsledku nebezpečná.

    SumaSumárum, ve spojeni s:

    01. hospodárnějším využíváním energie (např.LED diody, pokles příkonu PC zdrojů …, tepelná izolace, apod.)

    02. Rozumným využitím alternativních zdrojů (voda, + rozumně! vítr a slunce)

    je navzdory pseudo_ekologům „jádro“ jediná současná varianta.

Napsat komentář