Apple vymýšlí chytré kolo spolupracující s iPhonem

Apple by rád dostal svůj a úplně všude. Běžcům už nabízí kombinaci iPodů a sportovní obuvi Nike. Aktuálně se objevil nový patent, který překvapivě detailně představuje vizi „chytrého kola“.   

iPhone nebo iPod je v takovém případě možné využít jako velmi pokročilý cyklopočítač. Výhodou je, že na takové využití už jsou mobilní strojky od Apple de-facto připraveny. Mají v sobě zabudované GPS, akcelerometr, komunikační schopnosti, bezdrátové protokoly a spoustu dalších „vychytávek“ v podobě senzorů. Navíc by zařízení mělo být schopné komunikovat s dalšími senzory zabudovanými přímo v kole.

Vize tzv. „Smart Bike“ od Apple tedy počítá s tím, že iPhone/iPod v roli cyklokompjůtru bude nejen monitorovat rychlost, ujetou vzdálenost, převýšení, stoupání, klesání, srdeční rytmus, ale např. i výkon, rychlost větru, již dokončené trasy a spoustu dalších údajů. Navíc nabídne skupině jezdců možnost vzájemně tyto informace sdílet a prostřednictvím zařízení přímo komunikovat.

Apple - chytré kolo s iPod a iPhone

Mezi další vychytávky patří např. možnost nahrávání audiopoznámek k právě projížděné trase, nebo přímo natáčení videa z jízdy. V patentu je dokonce zmíněna podpora pro několik různých druhů externích displejů, ať už , LED, nebo dokonce (mini), head-up displeje či třídimenzionální zobrazení (což už dávno není sci-fi, brzy jej začne využívat konzole ).

Aby bylo možné zařízení snadno ovládat, počítá se např. ve spolupráci s výrobci sportovních oděvů s výrobou speciálních obleků či ochranných prvků, které budou mít zabudované potřebné ovládací prvky. A co je na patentu možná nejzajímavější, zdaleka se v konečném důsledku nemusí omezovat pouze na .

Není také bez zajímavosti, že pod patentem je kromě mnoha dalších zaměstanců Apple podepsán také Anthony Fadell. Ten je označován za „dědečka iPodu“ a v Apple si užil plodnou devítiletou kariéru. Letos v březnu z firmy definitivně odešel a zaměřil se na vlastní soukromé investice v oblasti šetrných technologií.

patentlyapple.com

5 Comments on “Apple vymýšlí chytré kolo spolupracující s iPhonem”

    1. ptakovoinou je patantovani
      ptakovoinou je patantovani takovych pseudovynalezu. vsechny popsane snimace, pouziti tech veci NEJEN v cyklistice, prezentace dat na pocitacich a fakt, ze dnesni telefony jsou nekdy dostatecne chytre (jak desktopy a laptopy) na analyzu… to uz tady bylo a to vi temer kazdy (krome lidi od applu?). neni v tom zadna kreativita. jde pouze o vyvolani dojmu, ze apple vymyslil neco super chytreho a proto je ten nejlepsi guru.
      me se zda, ze soucasti apple nabozenstvi je patentovani, hra na vylucnost a vyrabeni pocitu elitarstvi pro zasvecene ovce. bezte se podivat na technicke skoly a vyzkumni instituty kolik se tam vali takovych hracek napojenych na nejruznejsi mobily, palmtopy, kalkulacky… prece to je tak detinske tvrdit, ze se neobejdeme bez apple kdyz si chceme to napojit na kolo nebo cokoliv jineho 😀

Napsat komentář