Volkswagen Bluesport má zelenou

Ekologický sporťák Volkswagen Bluesport dostal od koncernu zelenou. Dvoumístný roadster si odbyl premiéru na autosalonu v Detroitu v roce 2009. Pohání ho dieselový motor.   

Volkswagen BlueSport Roadster Volkswagen BlueSport Roadster Volkswagen BlueSport Roadster

Zdroje přímo v Německu odhalily magazínu AutoExpress.co.uk, že vzhled je takřka finální. Pomalu se chystají na silnice první testovací vzorky. Maska odpovídá modelům Volkswagen Golf nebo Scirocco, hlavní novinkou jsou denní LED světla.

BlueSport je nižší a kratší než Golf, ale téměř stejně široký. Hmotnost se návrháři snažili udržet na minimu, využili proto lehké hliníkové šasi a ručně sklápěnou střechu kabrioletu. Volkswagen BlueSport by díky tomu měl vážit kolem 1200 kg.

O pohon se postará dvoulitrový diesel o výkonu 178 koní. K dispozici bude ale také přeplňovaný 1.4 TFSI motor z Volkwagenu Polo GTI a také dvoulitrové turbno z Golfu GTI. Standardní výbavou bude šestistupňová manuální převodovka s možností volby dvouspojkové DSG. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne auto během šesti sekund.

Zároveň ale půjde o ekologický sporťák. Emise se mají pohybovat pod hranicí 120 g/km a spotřeba někde kolem 5,2 l/100 km. To zejména díky regenerativnímu brzdění a systému stop&start. Dokonce se údajně uvažuje o hybridní verzi auta, které by mělo přímo konkurovat novému hybridu Honda CR-Z a připravované sportovní hybridní Toyotě. V showroomech bude BlueSport za dva nebo tři roky za cenu kolem 600 000 Kč.

Napsat komentář