Elektromotorka KTM Freeride – 30 koní, 90 kg, 10 000 euro

stihlo před tokijským motosalonem odhalit oponu nad svými chystanými . Jmenují se Freeride a jde o enduro a supermoto s výkonem 30 koní, hmotností něco málo přes 90 kg a cenou min. 10 000 euro.   

KTM to vidí jasně. Nulové emise, minimální hlučnost, žádný smrad, to všechno má umožnit sportovním motocyklům návrat na výsluní, ať už jde o pojezdy v divoké přírodě nebo ve městské zástavbě.

V létě 2010 vyjede do světa první testovací série motorek. Skutečná výroba pak má ale začát teprve koncem jara 2011. Elektrické motorky budou samozřejmě homologované (v Rakousku, potažmo v EU) pro silniční provoz. V případě supermoto verze si všimněte poměrně netradičního „BMX-style“ pojetí řidítek a masivnějších předních tlumičů.

Elektrické motocykly - KTM Freeride supermoto

Co se týká dojezdu, ten samozřejmě záleží na tělesné konstituci jezdce. Cílem konstruktérů bylo navrhnout motorku tak, aby vydržela alespoň hodinu divokého drandění. Zajímavé je, že baterie má v současné životnost pouze 500 nabíjecích cyklů. Lithium-iontová baterie je ale údajně stále ve fázi raného výzkumu a za rok by to snad mohlo být lepší.

KTM nasadilo cenu klasicky značně vysoko. 10 000 euro je v přepočtu 250 000 Kč (podobně jako enduro Quantya), což je výrazně víc, než za kolik se dá ve Spojených státech pořídit nejlevnější elektrické enduro Zero X (7 495 dolarů, v přepočtu 138 000 Kč).

2 Comments on “Elektromotorka KTM Freeride – 30 koní, 90 kg, 10 000 euro”

    1. Přesně tak. Stejné zážitky a za poloviční cenu lze
      Přesně tak. Stejné zážitky a za poloviční cenu lze získat na kole NOVAKOLA (www.novakola.cz). Tiché jízdy terénem a lesy na stroji, který budí i u mě neustále respekt, stojí za to! Poloviční cena i hmotnost stroje – naprosto úžasné zážitky. V těchto dnech právě testuji a nemohu si to vynachválit.

Napsat komentář