Havaj chce tlačit elektrická auta

Havaj je posledním, 50. státem USA. Se svým milionem obyvatel žijících uprostřed Pacifiku je jednou z oblastí, která je nejsilněji závislá na fosilních palivech, nejvíce na ropě. V současné době po ostrově jezdí 181 elektromobilů. V blízké budoucnosti má číslo stoupnout na 10 000. pokračování…

Guvernérka Linda Lingle o závislosti svého ostrovního ministátečku na ropě dobře ví. Už před časem se proto rozhodla stanovit si nový cíl. V roce 2030 chce Havaj získávat 70% energie z obnovitelných zdrojů. Na aktuálním havajském autosalonu byly navíc k vidění i elektromobily Tesla Roadster, Mini E a také dobíjecí stanice.

Právě elektrická auta hrají v plánu guvernérky zásadní roli. Až dvě třetiny ropy se na Havaji využijí v oblasti dopravy, včetně té letecké. Jedna ze studií budoucího vývoje proto počítá s tím, že během následujících pěti let se počet elektromobilů zvýší na 10 000 kusů a během deseti let až na 43 000. Nicméně celkově jezdí po Havaji více než milion aut.

Faktem je, že ostrovní stát je pro elektromobilitu dokonalým místem. Nikdo zde nejezdí příliš dlouhé vzdálenosti. Průměrné havajské auto má dnes spotřebu 11,7 l/100 km a najede 16 000 km ročně. To znamená, že za benzin utratí 1750 dolarů (asi 32 000 Kč) ročně. S elektromobilem by mohli řidiči na této částce ušetřit 1125 dolarů (asi 20 000 Kč).

HonoluluAdvertiser

Napsat komentář