2015: General Motors začne vyrábět auta na vodík

Americká automobilka má v novém desetiletí velké plány. O elektromobilech na baterky od ní neuslyšíte, zato se GM rádi chlubí výzkumem v oblasti palivových článků. Komerční produkci aut na vodík chce začít v roce 2015. pokračování…


Pět let je ale dlouhá doba a za tu dobu se ještě může stát leccos. Dost možná stihnout GM i podruhé zkrachovat. Ale dost vtipů, jak to vlastně s jejich výzkumem palivových článků momentálně vypadá?

General Motors se vývojem palivových článků zabývají už pěkně dlouho. Jejich první flotila testovacích vozů Chevrolet Equinox FCEV nazvaná „Project Driveway“ vyjela už koncem roku 2007. Za tu dobu najela 1,3 milionu mil, což vůbec není špatné.

GM díky tomu získali obrovské množství cenných dat, díky kterým mohou své palivové články dále vylepšovat. Už teď představili nový typ palivové článku, který je menší než ten původní, ale má vyšší výkon.

„Využíváme flotilu Project Driveway strategicky k tomu, abychom dosahovali pokroku v oblasti technologie palivových článků, vodíkové infrastruktury a cílů, které si GM stanovila v oblasti elektrifikace automobilů,“ komentoval situaci Charles Freese, ředitel divize Global Fuel Cell Activities.

Napsat komentář