Otevírají se tři nové CNG stanice

Dnes ve 14 hodin proběhne otevření plnicí stanice CNG Vitall v ulici Ruská v Ostravě. Zítra v 10 hodin zahajuje provoz nová plnicí stanice v Praze na Evropské. V tomto měsíci se stala také veřejnou CNG stanice v Pardubicích v Teplého ulici. Celkem je v ČR již 25 veřejných plnicích stanic CNG. V Evropě můžete natankovat CNG u 3 163 plnicích stanic a dalších 420 je ve výstavbě. Celkově je dnes na světě už 16 554 CNG stanic a dalších 2 600 se plánuje.  


V Praze na Evropské u parkoviště Divoká Šárka, poblíž restaurace McDonald’s, je CNG stanice s nonstop provozem již pátou v hlavním městě. Veřejnosti nově přístupná pardubická CNG stanice, která je schopna naplnit až 9 autobusů za hodinu, patří svým výkonem 900 Nm3/hod k největším v České republice. Kromě výše uvedených stanic je pro veřejnost nově k dispozici i stanice ve Znojmě v areálu Autocentra Psota (areál bývalé mlékárny Lacrum) v ulici Dobšická.

„Zavádění nových technologií bylo složité v každé době, ale čím bude ropa dražší, tím více se budou využívat alternativní pohonné hmoty. Dnes si může zákazník v ČR vybrat z nejméně 25 typů vozů poháněných CNG,“ říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie a dodává, že „za týden, na Autosalonu v Ženevě, se dokonce chystají další CNG novinky.“

Ke konci roku 2009 bylo u nás celkem 2000 CNG vozidel. V roce 2020 by mělo být v ČR asi 400 CNG stanic a okolo 400 – 450 tisíc CNG vozidel. Podle údajů NGVA (Asociace CNG vozidel) je již registrováno v Evropě více než 1,1 CNG vozidel, ve světě už 11,1 milionů. Seznam všech CNG stanic, kde můžete natankovat, najdete na www.cng.cz.

tisková zpráva

Napsat komentář