Ženevský autosalon: jedinečný Opel Meriva 2011 se blíží

Opel představil nový model svého mini MPV založeného na staré dobré Corse už během autosalonu Ženeva 2008. Nová Meriva byla výjimečná tím, že se její zadní dveře otvíraly opačně. OK, proč ne, je to jen studie. Jenže americkými menédžery okopávaná automobilka teď ukazuje, že má odvahu přenést tuto neobvyklou vlastnost až do produkční verze! pokračování…

Opel Meriva 2011 Opel Meriva 2011 Opel Meriva 2011


Říká tomu „FlexDoors“ a má údajně jít o jedno z mnoha vylepšení inovacemi nabitého modelu Opel Meriva pro rok 2011. Světovou premiéru zažije teprve v Ženevě 4. března, ale už teď tu máme první podrobnosti.

Opel v roce 1999 v podstatě vytvořil nový segment automobilů se sedmimístným modelem Opel Zafira. Meriva se přidala v roce 2003 a doplnila tak řadu mini MPV, tedy víceúčelových automobilů. Právě flexibilita je zde hlavní mantrou.

Vylepšení se dočkal například systém zadních sedadel FlexSpace, který jde ruku v ruce s dveřmi FlexDoors. Skládání a posouvání sedadel má být v nové Merivě ještě jednodušší. Zvětšil se také odkládací prostor v celé kabině. Sedadla mají stejné rozměry jako u nových modelů Astra a Insignia.

Na systému FlexDoors je zajímavá skutečnost, že každé z dveří se otevírají nezávisle a mají svou vlastní rukověť. Soukání se do zadních dveří bývá u běžných automobilů občas poněkud nepohodlné. Opel Meriva tento problém elegantně odstraňuje, dveře se otevřou až na 84°(běžně je to 68-70°). Otázkou je, zda je stejně snadné také zavírání tohoto nového typu dveří.

Opel si přisadil i v otázce bezpečnosti provozu. Když například cestuje autem celá rodina, vystupování je bezpečnější – děti otevírající zadní a rodiče přední dveře vytvářejí bezpečnostní zónu, která neodděluje své pasažéry jako klasická auta, ale naopak je chrání.

Na trh se nový Opel Meriva dostane v šesti různých motorizacích, které mají být „šetrné k životnímu prostředí„. No, to jsme tedy zvědaví! Půjde údajně o výkonu od 75 do 140 koní včetně čistě ekonomické verze ecoFLEX. Design vozu vznikl v centrále Opelu v německém Rüsselsheim, vyrábět se však bude v Zaragoze ve Španělsku. V prodeji bude už letos v létě.

2 Comments on “Ženevský autosalon: jedinečný Opel Meriva 2011 se blíží”

Napsat komentář