Mercedes-Benz C 180 BlueEFFICIENCY

Velké množství automobilek nabízí vedle klasických modelů také ty, jejichž spotřeba a emise jsou různými dorbnými úpravami sníženy. Tyto vozy jsou pak prodávány pod marketingovou značkou jako např. Greenline u Škody, BlueMotion u VW či Ecomotion u Seatu. Jsou však často přijímány s rozpaky, protože se nabízí otázka – „Proč není možné takové úpravy začlenit do celé produkce?“ Lepší zpřevodování, snížený aerodynamický odpor, redukce hmotnosti a pneumatiky s nižším valivým odporem přeci nemůžou ničemu uškodit.

Jinou cestou šel Mercedes-Benz se svým modelem C 180 BlueEFFICIENCY. Ten svůj vylepšený model sice také opatřil „ekonálepkou“, což se jistě otázka marketingu, ale narozdíl od výše zmíněných značek bude nabízet pouze tento model C 180 a žádný jiný. Cena zůstane stejná jako u předchůdce bez úprav, zatímco emise a spotřeba klesnou o 18 g/km (149 g/km) resp. 11% (6,3 l/100km). ČTĚTE DÁL …
Snížení bylo dosáhnuto osvědčeným způsobem uvedeným výše, Mercedes disponuje také indikací pro přeřazení na vyšší rychlostní stupeň. Ta najde jistě uplatnění, protože motor o výkonu 156 HP vozu poskytne dostatečnou dynamiku.
Pravda, hodnoty spotřeby a emisí nejsou obzvlášť závratné, přínos tohoto modelu je spíše v hozené rukavici ostatním. Když totiž lze vylepšit ekonomiku vozu drobnými úpravami, mělo by se tak dít automaticky pro všechny a ne jen za příplatek.

Napsat komentář