ČEZ a Mercedes-Benz – nová spolupráce v oblasti elektromobility

Začátkem ledna 2013 podepsali zástupci a společnosti Mercedes-Benz ČR memorandum o spolupráci. Partnerem projektu Elektromobilita je tak již čtvrtý výrobce automobilů. Společným cílem obou společností je vzájemná spolupráce při uvádění elektromobilů na trh v České republice.

Test 3. generace elektromobilu Smart ED v Berlíně pokázal, že tohle má na trhu své místo
foto: Hybrid.cz

Spolu s Mercedes-Benz ČR je v projektu elektromobility partnerem i značka smart zastoupená elektromobilem smart fortwo (electric drive). Memorandum o spolupráci si klade za cíl vzájemnou propagaci produktů v oblasti elektromobility.

Obě společnosti také chtějí svým zákazníkům společně nabídnout kombinaci služeb při nákupu elektromobilu, elektřiny a přístupu k dobíjecím stanicím v jednom balíčku.

test Smart ED 3. generace test Smart ED 3. generace test Smart ED 3. generace

„Rok 2013 bude z hlediska elektromobility přelomový. Naším hlavním cílem pro nadcházející období je vytvoření společného produktu pro zákazníka, který se rozhodne koupit si elektromobil. Uvedeme na trh tarif, se kterým může každý zákazník ČEZ a zároveň majitel elektromobilu získat domů vlastní dobíjecí stanici, výhodnou či možnost dobít si svůj elektromobil na kterékoliv veřejné dobíjecí stanici ČEZ v České republice,“ upřesňuje blízkou budoucnost elektromobility Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Kromě čerstvě podepsané smlouvy o spolupráci se společností Mercedes-Benz ČR uzavřely partnerství se Skupinou ČEZ také výrobci Peugeot, Auto a . Jako první začala na projektu Elektromobilita ČEZ participovat automobilka Peugeot v prosinci 2010.

Od té doby zařadil ČEZ do provozu již 40 elektromobilů. Nasazeny jsou do každodenního plnění úkolů, kdy s nimi jezdí několik zaměstnanců ČEZ Měření. Další elektromobily jsou využívány při spolupráci s partnery projektu.

„Mercedes-Benz je jedním z největších výrobců vozidel s alternativními pohony, elektromobily nevyjímaje. Již v roce 2010 jsme v ČR registrovali a začali provozovat první sériově vyráběné elektromobily smart fortwo electric drive. V roce 2011 jsme uvedli na trh Vito E-CELL, které je prvním sériově vyráběným dodávkovým elektromobilem ve své kategorii. Skupina ČEZ jakožto dodavatel energie a společnost propagující ekologické technologie je pro nás tedy logickým partnerem,“ říká Jan Kuhn, tiskový mluvčí společnosti Mercedes-Benz Česká republika.

Vyjma automobilek spolupracuje ČEZ na projektu elektromobility i s jinými společnostmi a institucemi, které mohou posunout používání elektromobilů kupředu. Primární je vybudování , jež jsou stavěny v rámci partnerství s městy (Pardubice, Vrchlabí, Cerhenice, Dolní Břežany) a společnostmi (McDonalds, Tesco, Kaufland, Skanska) a dalšími.

tisková zpráva

3 Comments on “ČEZ a Mercedes-Benz – nová spolupráce v oblasti elektromobility”

  1. Smysl mají jen takové
    Smysl mají jen takové nabíjecí stanice,které budou rychlonabíjecí a umožní připojení nejpoužívanějších standartů zároveň (jako MENNEKES,CHAdeMO příp.dalších)aby majitel elktromobilu nemusel ještě pátrat,zda tam bude pro něj příslušný kabel se zásuvkou .Co na to páni z ČEZu?

  2. Budiz CEZu ke cti ze se
    Budiz CEZu ke cti ze se takto snazi ale nedelam si iluze, jim o nejakou ekologii nejde tu vetu si klidne mohly odpustit. Jedine co pro CEZ elektromobily znamenaji je 20kW spotrebic idealne v kazde rodine ktery jede kazdy den nekolik hodin.

    Dle vseho je CEZ na ty zisky uz tak nateseny ze se to snazi zrychlit.

    kazdopadne porad 1000x lepsi nez cpat prachy rusakum a arabum.

Napsat komentář