Elektromobil Toyota RAV4 EV se představí už příští týden

Toyota už příští týden na 26. ročníku Elektromobilního sympózia (EVS) v Los Angeles v Kalifornii představí elektromobil . Auto již delší dobu vyvíjí ve spolupráci s kalifornskou automobilkou Tesla Motors.

Toyota RAV4 patří mezi nejoblíbenější malá SUV. Jak si povede elektrická verze?
foto: Toyota

Toyota uspořádá tiskovou konferenci u příležitosti představení elektrického SUV RAV4 EV už 7. května. Je pravděpodobné, že oznámí podrobnosti o tomto vozu. Dá se čekat, že auto půjde do prodeje zatím pouze v Kalifornii.

Mimochodem, elektrická verze populárního SUV značky Toyota se vyráběla už v letech 1997-2003. Při max. rychlosti 126 km/h nabízela dojezd mezi 160 až 190 km. Vybavena byla 27,4kWh NiMH baterií.

Toyota RAV4 EV

Toyota RAV4 EV Toyota RAV4 EV Toyota RAV4 EV

Prodalo či pronajalo se celkem pouze 1484 vozů za cenu $42 000. V Kalifornii bylo možné na auto získat dotaci až $9000.

Druhá generace tohoto SUV je vyvíjena ve spolupráci s Tesla Motors už od května 2010. První prototypy byly vybaveny 50kWh li-ion baterií s využitelnou kapacitou 37 kWh a dojezdem 130 kkm až 190 km.

tisková zpráva

15 Comments on “Elektromobil Toyota RAV4 EV se představí už příští týden”

  1. „Mimochodem, elektrická
    „Mimochodem, elektrická verze populárního SUV značky Toyota se vyráběla už v letech 1997-2003. Při max. rychlosti 126 km/h nabízela dojezd mezi 160 až 190 km. Vybavena byla 27,4kWh NiMH baterií.“

    vs.

    „Druhá generace tohoto SUV je vyvíjena ve spolupráci s Tesla Motors už od května 2010. První prototypy byly vybaveny 50kWh li-ion baterií s využitelnou kapacitou 37 kWh a dojezdem 130 kkm až 190 km.“

    Zaujimave, ako tak pozeram na rozdiely tak ta liion ma o 10kWh vacsiu kapacitu ale dojazd rovnaky az mensi. Nikde tam nevidim ten pokrok za 15 rokov.

  2. Podľa môjho názoru je
    Podľa môjho názoru je úplne jedno,že tie dojazdy sú v bežných autách stále dosť mizerné,ale pokrok jednoducho nezastavíš.V tomto segmente sa v krátkej dobe začínajú točiť obrovské peniaze a povedzme si úprimne aj podstatný fakt,že zo stenšujúcimi sa zásobamy ropy a pokračujúcim rabovaním planéty na miestach,kde ešte nejaká je,narastá aj strach z jej budúceho nedostatku,aj ked nahlas sa o tom nehovorí.Alebo sa tento fakt zámerne prehliada.Je úplne irelevantné dohadovať sa o tom,či nedostatok ropy začneme pociťovať zajtra o 5,alebo 20 rokov,je to v každom prípade žalostne málo času nato,aby sme dokázali prebudovať celosvetovú infraštruktúru,energetický priemysel a rozvodné siete na elektromobilitu,či iné alternatívne druhy pohonu.Stačí si len vyhľadať energetický ekvivalent ropy,ktorú deň,čo deň automobily na svete spália a to číslo je viac,než alarmujúce,najmä keď si uvedomíme,že min.70% tejto energie odchádza deň,čo deň úplne nevyužitej teplom a výfukmi a zamoruje atmosféru.Takže z tohto hľadiska elektromobilita aj keď netvrdím,ze je všeliek na všetky problémy,je jediná možná cesta do budúcnosti.Kecy o tom ze elektromobily sú v mnohých prípadoch menej ekologické,lebo čerpajú energiu z uholných elektrární,je čistá propaganda a klamstvo,ktoré má zavádzať verejnosť a podporovať ropný priemysel.Elektromobil vždy vyjde ekologickejšie,ako hociktorý benzínový či naftový voz,pretože jeho účinnosť premeny energie na pohyb je omnoho vyššia a tepelné straty menšie,to je prostý a nespochybniteľný fakt.Aj zavádzajúce porovnávania emisií elektromobilov s bežnými vozmi majú podľa mňa jasný cieľ,šíriť dezinformácie v prospech ropnej loby.Ak chceme porovnávať,porovnávajme teda jablká s jablkami a hrušky z hruškami.Ak rátame,koľko emisií vyprodukoval nejaký elektromobil ak čerpá energiu aj z nedaľekej uhoľnej elektrárne,tak potom nech zohľadňujú aj fakt,aké obrovské množstvá emisií sa uvoľnia a koľko dodatočnej energie spotrebuje pri ťažbe,preprave,spracovaní ropy v rafinériách a ešte aj rozvoze hotových palív k čerpacím staniciam.Ak chcú robiť takéto porovnania,tak potom nech tieto emisie tiež prirátajú k celkovým emisiám bežného vozu a až potom by sme videli pravdu a mohli porovnať porovnateľné,ako by z toho elektromobily vyšli.Takže ak to chceme myslieť na tejto našej malej ešte stále modrej planéte s ekologicky a energeticky ako tak udržatelnou budúcnosťou vážne a zároveň si chceme udržať nejaký moderný komfort a štandard života,podľa mna by sme sa mali vybrať na cestu elektromobilizmu a vôbec celkovej elektrifikácie dopravy čo najrýchlejšie,lebo už včera bolo neskoro..

  3. Nemyslím, že elektromobily
    Nemyslím, že elektromobily s dlhším dojazdom ako 160km budú drahé donekonečna. Už len ak si zoberiem, koľko firiem začalo predávať elektromobily a koľko avizuje, že sa v krátkej dobe chystá na trh, musí mať vplyv na ceny batérií.
    Tie musia zákonite klesnúť pri tak veľkých sériách.
    Čo ale stúpa pomaľšie, je kúpna sila bežného občana v strednej Európe, takže skôr predpokladám, že ako druhé vozidlo v rodine nebude elektromobil, ale skôr elektrický skúter…a aj to je otázne počas terajšej krízy.

    1. Ano, to musí mít vliv na
      Ano, to musí mít vliv na cenu baterií. Nahoru.
      Dokud byly dotyčné materiály potřeba leda do mobilů, tak cena s produkcí klesala. Pokud se ale bavíme o hmotnostech o několik řádů větších, bude problém. Zvlášť když většinu zásob a výrobních kapacit drží jedna země.. hádejte která.

    1. Naprosto s Vámi souhlasím,
      Naprosto s Vámi souhlasím, něco v tomto smyslu jsem psal už u zdejšího článku o Nissan Leaf. Přesto jedno vysvětlení se nabízí – tehdejší vozidla byla z větší části dělaná na pronájem, snad jen s výjimkou této Toyoty. Důvodem byla jejich příliš vysoká cena. Dnešní vozidla už jsou dělána pro přímý prodej. Proto se také furt drží s dojezdy okolo 100 mil, přestože samozřejmě u osobáků se tam toho v lithiu dá nestrkat o mnoho více, aniž by to trpělo váhou…Ale to už by za to museli chtít majlant…

    2. rimac , concept one … tu
      rimac , concept one … tu mas elektromobil ktory ma dlhy dojazd, su v nom pouzite aj nove technologie a ma aj dobre jazdne vlastnosti… len si pozri tu cenu skoro milion dolarov.
      myslis ze by nissan leaf mal aspon take predajne cisla keby bol minimalne raz taky drahy i ked s dlhsim dojazdom?

      1. Tak to je nějaký nesmysl.
        Tak to je nějaký nesmysl. Buď máte špatné údaje nebo je to měřené za zcela jiných podmínek výkon/hmotnost/rychlost.

        Účinnost elektropohonu je přes 90% a vzhledem k současným možnostem čipů, které dokáží zpracovat obrovské množství operací a optimalizovat řízení trakce, se dá očekávat, že účinnost nového modelu bude vyšší než starého.

          1. Ale při jaké rychlosti,
            Ale při jaké rychlosti, jakém stylu jízdy, jakém zatížení, co topení/klimatizace? Podle mě ke zkreslení dochází tím, že se porovnávají historické katalogové údaje dosažené za optimálních podmínek (jeden člověk, rovina, 50km/h) s reálně změřenými hodnotami v běžném (pří)městském cyklu u nových vozidel.

Napsat komentář