Těžba nerostů na asteroidech už není sci-fi, americká firma se chystá dobýt vesmír

Planetary Resources je americká společnost, kterou jakožto investoři podpořily takové celebrity jako režisér James Cameron nebo zakladatel společnosti , Larry Page. Není se co divit. Tahle malá firma chce totiž otevřít sluneční soustavu byznysu a těžit na asteroidech vzácné kovy. Možná právě ty, ze kterých pak bude vyrobeno vaše nové .

Společnost Planetary Resources si v posledních dnech získala obrovskou mediální pozornost. Spousta lidí se přitom ptala – myslí to vůbec vážně? Je tohle reálné, nebo jen nějaká hra, možná virální kampaň k filmu Prometheus?
foto: Planetary Resources

Se jako je iridium, platina, rhodium a dalšími se to má na zemi tak, že jich je málo. Sakra málo, a jejich těžba je tuze náročná. Navíc, zdaleka největší známé zásoby jsou v Číně. A ta to dobře ví a už s tím začíná i kalkulovat.

Tyhle vzácné kovy se dnes ale využívají čím dál tím častěji zejména v hi-tech oborech. Najdeme je v počítačích, mobilech, monitorech, elektronice obecně, elektromotorech, bateriích i . Jsou tedy klíčové pro další rozvoj moderního průmyslu.

Asteroidy, dokonce i ty, které se nacházejí ve velmi blízkém okolí země, jsou ale těchto kovů doslova plné. Ostatně, z nich také na zemi tyto vzácné kovy „přišly“. Odhaduje se, že jeden asteroid o průměru 500 metrů může obsahovat tolik platiny, kolik se jí kdy vytěžilo na zemi.

Planetary Resources

Během druhé fáze vypustí Planetary Resources množství robotických průzkumníků, které budou hledat ty „nejšťavnatější“ asteroidy
foto: Planetary Resources

Planetary Resources chce tyto zdroje zpřístupnit. Kromě vzácných kovů plánuje na asteroidech také získávat vodu, kterou pak bude přímo ve vesmíru prodávat. V tzv. vesmírných čerpacích stanicích. Komu? Třeba lodím mířícím na Mars. Zní to celé jako pořádné sci-fi. Jenže stejně tak zněl před 20 lety Google nebo Avatar.

Společnost Planetary Resources už dnes údajně jedná s vládami o tom, jak by se celý projekt mohl rozeběhnout. A samozřejmě i s potenciálními zákazníky. Svůj byznys chce postavit nejen jako výdělečnou činnost, ale zároveň i jako pomyslný odrazový můstek pro lidstvo k dalšímu prozkoumávání vesmíru a rozšíření lidstva do celé sluneční soustavy.

Planetary Resources

V nejbližším okolí země se nachází statisíce asteroidů, ale největší asteroidový pás se nachází mezi Marsem a Jupiterem
foto: Planetary Resources

Na projektu pracuje malý tým odborníků od roku 2010. Právě malé týmy jsou podle Dr. Petera Diamandise, zakladatele X Prize a jednoho ze spoluzakladatelů Planetary Resources, v dnešní době zcela klíčové. Díky pokročilým technologiím dokážou dělat to, na co dříve měly prostředky jen vlády států.

Eric Anderson a Peter Diamandis, dvě klíčové postavy za Planetary Resources, spolupracují už déle než 16 let. Právě v jejich hlavách se zrodil nápad o dobývání přírodních zdrojů ve vesmíru.

„Proč věřím, že je to možné?“ ptal se Diamandis na tiskovce. „V rámci Automotive X Prize jsme měli možnost pracovat se společností Shell. Když vidím, že ta je schopna budovat na povrchu oceánu celá robotická města, utvrzuje mě to v tom, že i naši vizi je možné realizovat,“ řekl Diamandis.

Eric Andersen věří, že těžba vzácných kovů v asteroidech výrazně promění celý pozemský průmysl. Stejně tak vytěžená voda by měla nastartovat „vesmírnou“ ekonomiku a umožnit lidstvu (ať už přímo, nebo skrze roboty) pustit se nejen do průzkumu sluneční soustavy, ale i hlubokého vesmíru.

Už dnes má společnost připraveny první vesmírné lodě určené pro průzkum nejbližších asteroidů. „Ty odstartují do 24 měsíců,“ řekl Andersen na tiskovce. „Tahle firma není o psaní zpráv, my budeme vyrábět skutečné věci, roboty, kteří dokážou ve vesmíru těžit asteroidy,“ dodal s nadšením.

Planetary Resources

Cílem Planetary Resources je zlevnit cesty na asteroidy z miliard dolarů na desítky a postupně i jednotky milionů dolarů. Jakmile se to podaří, bude cesta do vesmíru otevřena…
foto: Planetary Resources

Dnes kolem země obíhá kolem 8931 asteroidů o kterých víme. To je podle odhadů ale jen 1 % z celkového předpokládaného množství asteroidů menších než 50 metrů v nejbližším okolí země. První dvě fáze činnosti firmy se tedy budou točit kolem jejich objevování a průzkumu.

Teprve třetí fáze bude o tom, že k nim přiletí armády robotů, které je začnou těžit. A ani to samozřejmě zdaleka není konec. Vytěžený materiál bude třeba dopravit na zemi, případně zpracovat, a následně prodat.

Zajímavé je, že všichni v Planetary Resources si uvědomují, že se jim to celé nemusí povést. „Věříme ale, že se nám to povede,“ dodává Andersen. „Věříme našemu týmu a doufáme, že se nám na tom podaří vydělat spousta peněz,“ řekl zcela upřímně na tiskové konferenci.

tisková zpráva

7 Comments on “Těžba nerostů na asteroidech už není sci-fi, americká firma se chystá dobýt vesmír”

  1. Bude to znit sice skarede,
    Bude to znit sice skarede, ale ta posledni veta je nejdulezitejsi.
    „Věříme našemu týmu a doufáme, že se nám na tom podaří vydělat spousta peněz,“
    Bez duvery ve sve lidi (a hlavne svuj produkt) a bez ekonomicke navratnosti zadna firma pracovat nemuze 🙂
    Tak nezbyva nez jim poprat hodne stesti a doufejme ze i mensi ekologickou zatez nez co by spusobila tezba na zemi (ikdyz tim si nejsem tak jisty, proto jen doufam).

Napsat komentář