Fisker možná v továrně v Delawaru vyrábět nebude

Automobilka Fisker Automotive musí šetřit kde se dá. Původně měla v plánu, že továrnu ve městě Wilmington v Delawaru, kterou koupila od , upraví pro výrobu své novinky Fisker Atlantic. Jenže továrna je teď prakticky prázdná a Fisker má spoustu jiných problémů, které pálí mnohem víc.

Project Nina neboli Fisker Atlantic – výroba nového auta se nejspíš proti původnímu očekávání opozdí
foto: Fisker Automotive

Předně, Fisker Automotive nemá finance. Z přislíbené vládní půjčky půl miliardy dolarů zatím automobilka obdržela méně než polovinu.

Přesně $193 mil. Z toho $169 šlo na vývoj plug-in hybridu Fisker Karma, který pro americkou automobilku vyrábí finská společnost Valmet Automotive ve Finsku, a zbylých $24 mil. na vývoj nedávno představeného Fisker Atlantic.

Aktuálně se navíc objevily problémy s bateriemi od A123 Systems, které Fisker využívá právě v plug-in hybridu Fisker Karma. Všechny baterie vyrobené v továrně A123 v Michiganu budou muset být vyměněny, a to se stane do konce roku.

Není tedy divu, že továrna v Delaware dnes zůstává prakticky prázdná. Aktuálně Fisker propustil 12 tamních zaměstnanců a zbývá jen malá údržbová četa. Momentálně prý automobilka uvažuje nad alternativními možnostmi kde vyrábět Fisker Atlantic. Jisté je, že auto se minimálně zdrží.

Na druhou stranu, a přiznal to i jeden ze zaměstnanců Fiskeru, stejně rychle jako se automobilka lidí zbavila, může je později – až se konečně začne dařit – opět nabrat. Flexibilita je dnes klíč k úspěšnému podnikání.

One Comment on “Fisker možná v továrně v Delawaru vyrábět nebude”

  1. Z článku nějak vyplývá,
    Z článku nějak vyplývá, že Fisker má finanční problémy a proto zeje továrna v Delaware prázdnotou. Pravda je, že firma dostala přislíbené financování a protože je v USA před volbami, tak se bohužel neustále stává středem bojů mezi oběma tábory politiků, kterým vůbec nejde o to, jestli firma bude nebo nebude. Výsledkem bylo, že přislíbené peníze byly zablokovány a tak firma reaguje tak, jak reaguje. Naznačila, že může jít jinam.

Napsat komentář