Audi staví ekologickou továrnu na výrobu zemního plynu

Na konci roku uvede Audi nový model , své první auto na plyn. V roce 2015 má pak přijít druhý TCNG model založený na A4. Zemní plyn má u německé automobilky hrát čím dál tím větší roli. V Německu teď staví výjimečnou továrnu na výrobu syntetického .

Nákres továrny na syntetický zemní plyn Audi e-Gas
foto: Audi

Nová továrna Audi vyrůstá v městečku Werlte v kraji Emsland na severozápadě Německa. Stojí hned vedle bioplynové stanice společnosti EWE. Zemní plyn se tam vyrábí právě z CO2 z bioplynky, který se s pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů přeměňuje na syntetický metan (e-gas).

Výkon továrny je 6 MW. V prvním kroku je s pomocí elektrolýzy z vody vyroben vodík a kyslík. Ten může být v budoucnosti využit jako palivo pro auta na vodík. Momentálně ale není infrastruktura pro vodíková auta stále ještě příliš rozšířená, ani samotné vozy nejsou v prodeji.

Vodík se proto míchá s oxidem uhličitým, čímž vzniká syntetický metan neboli Audi e-gas. Ročně vyrobí továrna asi 2000 tun umělého zemního plynu, spotřebuje přitom asi 2800 tun CO2 (tolik vyprodukuje za rok 224 000 domů).

S takovým množstvím dokáže 1500 vozů Audi A3 Sportback TCNG jezdit jeden rok při nájezdu 15 000 km „karbonově neutrálně“. Kompaktní pětidveřové auto bude k dispozici na konci roku 2013.

Plocha továrny je 4100 m2. Základní kámen bylo položen už v srpnu 2012. Audi buduje závod společně s firmou SolarFuel GmbH a maximálně se snaží o energetickou efektivitu. Od léta 2013 se začne Audi e-Gas vyrábět a dodávat jej do veřejné plynové sítě.

tisková zpráva

22 Comments on “Audi staví ekologickou továrnu na výrobu zemního plynu”

  1. Ještě k bioplynkám která
    Ještě k bioplynkám která jsou mnohdy jako všechny obnovitelné zdroje brány jako zlořád a jsou v ČR zatvrzele odmítány .Je to společně s vodními elektrárnami stabilní energetický zdroj který je potřeba k vyvažování nestabilních a proklínaných větrných, fotovoltaických elektráren. Přitom při rozumném provozování znamenají zdroj velmi kvalitního hnojiva a vitaného jistého příjmu pro např: zemnědělce.

    1. Bioplynove stanice jsou
      Bioplynove stanice jsou dobra vec.

      V zemedelstvi se BS da krasne propojit s kombajny, s vyhrivanim skleniku nebo staji, nezavislosti na externich zdrojich elektriny, tvorbou hnojiva

      Ale trvam na tom, ze vygenerovat z biomasy plyn, ten spalit, CO2 a vytvorenou elektrinu pouzit opet na vytvoreni bioplynu je desiva idea.

      1. Nu osobně si myslím, Audi
        Nu osobně si myslím, Audi chce spíše fotovoltaika(vítr)->elektřina->vodík->e-metan.

        Jinak bioplynka kdy ju ZD m8 jako zdroj palivo pro stroje, tepla, elektřiny je cesta kterou se má jít. A ve spojení Audi a CNG by nutnost dovozu paliv klesla a to dost.

          1. Vedle zdroje CO2?
            Vedle zdroje CO2? Energetický průmysl, Chemický atd.?
            Nebudeme moci stavět na zelené louce jak je dnes moderní(což bude špatné pro dnešní kapitány průmyslu), ale vedle Spolany. Nu a nebrání to také postacit vedle bioplynky, důležité je říci jedna z možností a ne to brat lze jenom vedle bioplynky. Bohužel jsem přepokládal znalost, že CO2 není jenom z výfuku či bioplynky, ale i z chemických továren a dalších zdrojů. Tímto se vám za moji naivitu omlouovám.

            1. A k tomu zdroji CO2 privest
              A k tomu zdroji CO2 privest elektrinu na velkou vzdalenost s velkymi ztratami, tam ji ulozit do metanu.

              Kdyby nekdo uvazoval, tak se nebude zatezovat tvorbou metanu, ale bude vyrabet metanol – technologicky to neni o mnoho slozitejsi, efektivita je velmi podobna, ale s metanolem se lepe pracuje, lepe se skladuje, lepe se prepravuje a da se spalovat v soucasnych spalovacich motorech.

  2. Nepatří také AUDI do
    Nepatří také AUDI do skupiny dojných kraviček WV jako Škoda a Seat… Po avizovaném zrušeni příprav na výrobu elektromobilu . Je to populistické gesto které má ukázat . Podívejte my také chceme aby naše auta byla méně škodlivá?
    (Stojí hned vedle bioplynové stanice společnosti EWE ) není to náhodou RWE ?

  3. To je zase nesmysl
    To si

    To je zase nesmysl

    To si tady nikdo nevsiml jaky nesmysl tohle je?

    Tak ja to vysvetlim.

    V bioplynove stanici za nemalych nakladu vyrobim bioplyn (coz je z vetsi casti metan), ten spalim na elektrinu (to je ta elektrina z obnovitelnych zdroju), tuto pouziju na elektrokatalyzu vody, vodik pouziju.
    Takze mam cyklus, kdy z metanu vyrobim opet metan, akorat s tim, ze vsechny mezikroky generuji ztraty.

    Levnejsi je pouzit ten metan pro pohon aut rovnou, jenze!!!!

    A jsme u toho kdo tuhle srandu zaplati
    – tovarna na generovani metanu z CO2 – great, husty, na to vam dame dotaci
    – bioplynova stanice – great, husty, na to vam dame dotaci

    Cesky je to tunel na nemeckeho danoveho poplatnika

    1. Nu, to že něco postavili
      Nu, to že něco postavili vedle sebe neznamená, zavyslost na sobě. Mě se zdá logické, když mám průmyslovou zonu stavět v ní tovarnu než ju stavět mezi paneláky…

      Jinak trochu nastudovat co německo dělá. V moři na severu má větrníky co ničí přenosovou soustavu a toto je cesta jak „skladovat“ energii. Za další stavbou těchto „malých provozů“ zajistí pracovní místa v průmyslu při jejich výrobě(stavaři, energetici, strojaři). A při jejciih provozu zaměstanjí víc lidí jak u jedné „hooodně velké atomové“ a sníží dovoz ropy a plynu.

      Takže narozdíl od naší cesty fotovoltaiky(kterou vlastní správní „lidé“) je německá cesta docela odlišná.

      1. Odlisnosti nemecke cesty
        Ano

        Odlisnosti nemecke cesty

        Ano nemecka cesta je odlisna.

        Elektrina z vetrnych farem na severu je dotovana domacnostma. To vede k tomu, ze SIEMENS uz ve velkem prodava domaci kogeneracni plynove elektrarny, ktere umozni bytovym domum byt somestacni ve vyrobe elektriny/tepla (kdo to nevi, tak v nemecku jde velka cast dotace na obnovitelne zdroje z domacnosti u prumyslu je vyjimka).

        Elektrina pro prumysl uz je tam dnes tak draha, ze se firme s odberem 500kW oplati mit vlastni elektrarnu (klidne ten samy typ co se dava do BS) s navratnosti 2 roky!!! Navic uz tam plati energeticke regulacni pravidla, je bezne, ze se firmam vypina proud – dalsi duvod pro vytvareni malych elektraren.

        Takze v horizontu cca 5ti let bude mit nemecko uzasnou energetickou sit – velky nadbytek malych plynovych zdroju v ostrovnich systemech (domy, tovarny), nulovou vuli majitelu zdroju (obyvatele, tovarnici) byt pripojeni na drahou verejnou sit. To povede opet k vyraznemu zdrazeni elektriny pro koncove odberatele (paradoxne to povede ke snizeni ceny elektriny z obnovitelnych zdroju z duvodu nestabilnich dodavek a vyrazne se zvysi cena energie ze stabilnich zdroju), nebot bude mene odberatelu coz procentualne zvysi zatez na zbytek.

        Toto se spolkova vlada pokusi kompenzovat uhlikovou dani na spalovani plynu, jenze to zvedne vsem naklady na vytapeni a paradoxne to opet zvedne cenu elektriny, nebot stabilitu site jim zajistuji plynove elektrarny, ktere tim padem zdrazi.

        A snizeni zavislosti na dovozu plynu 🙂 tento krok tu zavislost naopak prohloubi na nejmene 20 let – kdo do techto minielektraren investuje, tak si je po dobu zivotnosti necha.

        1. Já vidím něco
          Já vidím něco jiného.

          Mít malé elektrárny na CNG, které se v současnosti musí dovážet z Ruska. Současně přitom budovat průmysl, který nahradí zdroj plynu z dovozu za výrobu ve vlastním státě. Výsledkem, lidi mají práci, stát nemusí klečet pře rusem či arabem, věda se rozvíjí, moderní technologie se rozvíjí. Decentralizace, tj. když se něco pokazí v Brně netrpí tím Ostrava. Zjednodušeně, lidi mají kvalifikovanou práci za kterou dostanou více zaplace a tedy si mohou dovolit platit víc za energie. A hlavně co zaplatí zlstane v ekonomice Německa(což umožní další investice a překvapiuvě i vyšší platy)

          Je to hloupý sedlácký pohled na ekonomiku. Proč platit někomu za něco, když můžu vyrobit stroj, který mi to po počáteční investici poskytne „zdarma“ taky?

          1. Podivejte se na to
            Podivejte se na to globalne.

            To co Nemecko dela v konecnem dusledku zvysuje energetickou zavislost na dovazenem plynu. A to tak, ze dovezenem z Ruska.

            Souhlasim, ze to zvedne pozadavky na kvalifikovanou praci a my v Cechach na tom budeme profitovat, nebot kvalifikovane lidi tady mame.

            Ovsem take to zvedne ceny energie a diky idiotske energeticke burze se to projevi vsude. Navic v Nemecku se cena jeste zvedne, nebot to, co delaji je ekonomicky nesmyslne, takze se to musi dotovat.

            Ohledne decentralizace – ano na prikladu internetu je videt, ze to muze fungovat, doba uz k tomu dospela. Otazka ovsem zni, kde brat ty zdroje.

            Z hlediska obnovitelnych zdroju – u nas vetrne parky postradaji logiku, v Nemecku maji logiku v severnim oceanu. Jak ji dostat na jih Nemci vedi, pouziji ceske a polske vedeni. Solarni energie nema smysl v zime a v noci – zdroj, ktery realne dodava 120dni a 240 dni nedodava je na prd. Geotermalni elektrarny – lze je udelat kdekoli, ale vyzaduji nekolik kilometru hluboky vrt, takze je to drahe, jaderne zdroje – nejlepsi technologie, ale lide se ji boji a nechteji ji rozvijet, vodni pokryji u nas 4% spotreby a dalsi nevytvorime.
            Vsechny ostatni zdroje (plynove, naftove, spalovny odpadu) jsou SPINAVE technologie. To ze plyn ma nejmensi vedlejsi dopady z neho nedela cistou technologii, jen nejmene znecistujici.

            Takze mi uvedte v cem jsou tyhle decentralizovane CNG elektrarny lepsi nez mit nekolik jadernych elektraren a vedeni.

            Priznam se, ze ja osobne bych preferoval reseni s kompaktnimi jadernymi zdroji co se pouzivaji na ponorkach – reaktor bez moznosti vymeny paliva, s vykonem 100MW na plose cca 200m2. Takoveto elektrarny pouzit jako zaklad decentralizovaneho systemu – proste hromada ostruvku, kde bude zajisten trvaly staly vykon a k nemu potom pripojovat ostatni zdroje a take rizene spotrebice.

  4. Mě by se smysl této
    Mě by se smysl této továrny líbil dvojnásob, jestli skutečně může pracovat v režimu vyrovnávací stanice „smart grid“. Je to přeci jen už slušný 6MW spotřebič, takže v době když obnovitelné zdroje energie produkují svoji špičku, tak se nadprodukce energie „spálí“ v této továrně přemněnou na „užitečné“ palivo pro vozidla. A naopak, když se obnovitelné zdroje flákají, tak by měla být výroba odstavena.

    1. Spíše když se chce tak to
      Spíše když se chce tak to jde ne? 🙂 U nás se hold nechce tak to ani nemůže jít 🙂 Nebo by se to dalo formulovat ještě takhle: Ono by se lidem chtělo dělat takovéto projekty, ale už se jim nechce do toho napumpovat tolik peňěz … Kdyby stát podpořil takovéto ambiciozní, propracované projekty, tak by to do budoucna mohlo přinést jak státu tak firmě hodně peněz a volných pracovních míst pro lidi …

      1. Už jenom snížení
        Už jenom snížení obchodní bilance zvedne ekonomiku někam jinam. Kdyby nebylo dovozu paliv tak jsme na tom jinak. I když pak by se zvedla cena ostatních surovin(ale tam bychom neměli nůž na krku že by nebylo čím pohánět stroje či vytápět domy).

        U nás se nechce, protože zisk u těchto projektů sice je, bohužel je tak malé, že s něj nelze odvádět desátky do kasiček těch co se o sebe dokážou postarat sami…

        1. Teoreticky bychom paliva
          Teoreticky bychom paliva dovážet nemuseli, jenom by se musela mnohem zvětšit těžba uhlí. Naštěstí prý existují jakési postupy, jak uhlí konvertovat v methan ještě v podzemí a ten pak těžit, to by nás mohlo zbavit závislosti na Rusku. Při tom procesu by ale teoreticky mělo vznikat také CO2 (děje se to pomocí bakterií) kdyby k soustavě byla připojená takováto stanice, pak by při přebytcích energie z OZE mohla fungovat jako její odkladiště, vyrobit methan z odpadního CO2 a ten pak vtlačit do ložiska, nebo odeslat do jiného zásobníku.
          Kdyby tentýž proces byl realizovatelný s ložisky ropy, pak by chom už neměly nikdy problém s palivy, na moravě je jí asi 10 mld. tun, bohužel, či dík, se nevyplatí její těžba

Napsat komentář