VIDEO: zvířecí exkrementy jako palivo pro motorovou rikšu

Denverská zoo se rozhodla originálním způsobem zpracovávat odpady, které produkují tamní obyvatelé. A zároveň si tak udělat výbornou reklamu. Tamní mechanici vzali klasickou thajskou motorovou rikšu zvanou ‘Tuk-tuk’ a přestavěli ji tak, aby mohla jezdit na zvířecí hovínka.

Hybridní rikša jezdí max. rychlostí 16 km/h. Její tvůrci, dvojice mechaniků Mike Dunbar a Paul Quick, si samozřejmě nedělají iluze o praktické využitelnosti nebo snad efektivnosti. Chtějí si prostě vyzkoušet co obnáší výroba elektřiny ze snadno dostupných odpadních produktů.
foto: snap z videa Denver Post

Dvojice mechaniků – Mike Dunbar a Paul Quick, se rozhodla, že své domovské zoo udělají zajímavou propagaci. Nechali si proto z Thajska dovézt 20 let starý “tuk-tuk”, neboli motorovou rikšu.

A tu pak přestavěli tak, aby byla schopna využívat pro svůj pohon zvířecí exkrementy. Samozřejmě, vozítko nejezdí přímo na hovínka. Ta se, společně s odpadem z popelnic, mění na speciální peletky.

Ty se pak pálí bez přístupu kyslíku. Vzniká tím tzv. Syngas (syntetický plyn) ze kterého se pak vyrábí elektřina. Ta se ukládá do baterií a ty pohánějí rikšu. Takže je to vlastně auto na plyn a elektromobil v jednom.

Mechanici z Denverské zoo si technologii zkoušejí, protože chtějí v budoucnu vyrobit generátor elektřiny, ve kterém budou zpracovávat veškerý zvířecí i lidský odpad z celé zoo. Podle Jennifer Hale, zástupkyně zoo, by to pomohlo pokrýt až 20 % jejich spotřeby elektřiny.

One Comment on “VIDEO: zvířecí exkrementy jako palivo pro motorovou rikšu”

Napsat komentář