ČR má už 45 plnicích stanic na zemní plyn

Tento týden v úterý 11.12. společnost E.ON otevřela další plnicí stanici v , a již ve čtvrtek bude uvedena do provozu u nás celkově 45. veřejná plnicí CNG stanice v Písku, i když zatím jen do provozu zkušebního.

Test Fiat Ducato Natural Power na CNG prokázal, že dodávky na stlačený zemní plyn mají smysl.
foto: Hybrid.cz

Je umístěna proti hlavnímu vchodu do průmyslového a logistického areálu Jitex a ostrý provoz začne v lednu 2013. ČR má 14 krajů a tak v průměru vychází dnes 3 CNG plnicí stanice na každý kraj.

Z průzkumu PPM Factum Research z listopadu 2012 ale vyplynulo, že jen 33 procent obyvatel ví, že má v každém kraji již nejméně jednu plnicí stanici.

Palivo CNG je nejen u nás, ale i ve světě stále populárnější. Na světě jezdí již více než 16,4 milionu vozidel a v provozu je téměř 21 tisíc CNG stanic.

Jen Čína má už dnes více než jeden milion automobilů na CNG a asi 100 tisíc CNG vozidel každý rok zde přibývá, jejich odhad je dalších půl milionu vozidel v příštích 3 letech.

V ČR je v současné době 45 veřejných plnicích stanic, minimálně jedna je v každém kraji a ve velkých městech. Velmi brzy společnost otevře další stanici v Humpolci.

Také další společnosti, jako Vítkovice, Vemex nebo RWE, plánují další nové CNG stanice v rámci celé do roku by jich mohlo být v ČR až 300.

Již podruhé bude možné také žádat o podporu na výstavbu z Evropského programu TEN-T, který je zaměřený na dekarbonizaci dopravy. Brzy by mělo dojít ke schválení dotačního programu .

Žadatelé mohou na své záměry získat podporu až ve výši 50 %. Podmínkou bude pravděpodobně minimální výše investice 1 milion eur, uzávěrka výzvy se plánuje na konec února 2013. První projekty mohou fyzicky startovat přibližně od září.

Z průzkumu PPM Factum Research z listopadu 2012 vyplynulo, že téměř 83 procent dotazovaných u nás CNG vozy zná a ví, že auta na stlačený zemní plyn (CNG) existují a dokonce 20 procent všech dotazovaných (celkem 986 osob) uvedlo, že v jejich okolí již auto na CNG někdo vlastní.

SLEDUJETE NAŠI

MAPU CNG STANIC

Vozidla na CNG se většinou nepřestavují, jak bylo u nás zvykem u LPG. Důvodem je velmi velká nabídka sériově vyráběných vozů, cena ujetého kilometru ve výši 70 až 80 haléřů a dojezdová vzdálenost i přes tisíc kilometrů.

Na trhu je mimo jiné Škoda Citigo za základní cenu 179 900 Kč a Volkswagen za 259 900 Kč. Škoda a E.ON dále nabízí výhodný balíček obsahující Citigo, domácí plničku a levný zemní plyn.

tisková zpráva

2 Comments on “ČR má už 45 plnicích stanic na zemní plyn”

    1. Jenom pro mě, proč musí
      Jenom pro mě, proč musí být tolik CNG jako klasických? Ja vždy žil v dojmu, stanic má být tolik abych neměl problém natankovat. Jaksi nevidím přidanou hodnotu v tom mít na 1km trasy 4 čerpačky…

      Popravdě, když budu mít na každé straně třeba Brna tolik stanic jako má Praha nevidím důvod(pokud nebude fronta u stojanu na hodinu) aby jich bylo víc. Další když bude v rodině 3a více aut(ekonomika pořízení), může se pořídit domácí plnička…

      Nelze se dívat očima jiné technologie a distribuce paliv na jiné technologie a paliva. Tomu se říkají špatné otazky a na ty jsou ještě horsí odpovědi. Za mě špatné rozmístnění 2stanic v Brně a chybějící stanice na jiných koncíh Brna. Praha je oproti tomu docela slušně pokryta.

Napsat komentář