VIDEO: blázniví Finové závodí elektromobily na zamrzlém jezeře

Na zamrzlém jezeře Ukonjärvi, v severním cípu Finska poblíž městečka Inari, aktuálně vznikl rychlostní rekord v jízdě elektromobilem na ledu. Řidičem byl Janne Laitinen, který řídil elektrické auto E-RA s pneumatikami finské výroby Nokian Tyres.

Závodní elektromobily se stávají v oblasti automobilového sportu běžnou záležitostí

Elektromobil E-RA s výkonem 375 koní dosáhl na zamrzlém jezeře max. rychlosti 252,09 km/h. Auto postavili na Univerzitě užitých věd v Helsinkách.

Auto ve skutečnosti dosáhlo max. okamžité rychlosti 260 km/h, nicméně předchozí údaj se je průměrem rychlosti na cestě tam a zpět na dráze dlouhé 6 km.

Bohužel, rekord nemohl být uznán a zapsán do Guinnessovy knihy rekordů, protože zatím neexistuje ta správná kategorie pro tento typ vozidel. Byrokracie je tedy opět pozadu před technickým vývojem!

Jezdec Janne Laitinen je zkušeným řidičem na ledu. V březnu 2011 ustanovil s benzinovým autem na zamrzlém zálivu Bothnia rychlostní rekord 331,61 km/h.

Elektromobil E-RA vyvinuli univerzitní studenti za účelem popostrčení vývoje elektrických vozů zas o kousek kupředu. Auto dokáže spotřebovat minimálně 14,5 kWh/100 km. Účastnilo se mimo jiné soutěže Automotive X-Prize a k vidění bylo také na Michelin Challenge Bibendum.

tisková zpráva

One Comment on “VIDEO: blázniví Finové závodí elektromobily na zamrzlém jezeře”

Napsat komentář