V USA se chystá první plně elektrická taxi služba

V regionu Arlington County, Virginia, , možná začne fungovat první plně elektrická taxi služba v zemi. Informuje o tom deník The Washington Examiner. Společnost Electric Vehicle Taxicab Company hodlá provozovat flotilu 40 elektromobilů jako taxi. Všechny vozy budou mimo jiné vybaveny také tablety iPad.

Elektromobil Nissan Leaf vybavený tabletem iPad na zadních sedačkách a bezdrátovým přístupem k internetu. A možností platit kartou. To je jako ze sna!
foto: EV Taxicabs

V oblasti Arlington aktuálně operuje 765 vozů taxi. Celkem 50 z nich patří společnosti Envirocab, která provozuje první čistě hybridní flotilu taxi vozů. Rick Vogel, šéf Envirotaxi, pro deník The Washington Examiner řekl, že elektromobilům jako taxi zatím příliš nevěří.

Malik Khattak, šéf a zakladatel EV Taxicabs naopak říká, že “Teď je čas pro pokročilou technologii.” Proto nakupuje 40 plně elektrických aut, která vybaví dotykovými tablety a bezdrátovým přístupem k internetu přes wi-fi. Díky tomu budou moct zákazníci platit také kreditními kartami.

Společnost EV Taxicabs si mohla vybírat mezi již poměrně slušnou nabídkou elektromobilů na americkém trhu. Zdánlivě nejpravděpodobněji zní cenově velmi dobrý Coda Sedan. Namísto něj, nebo konkurence v podobě Mitsubishi i, Ford Focus Electric či Ford Transit Connect Electric a dalších vozů, vsadila na osvědčený Nissan Leaf.

Majitel nové taxislužby počítá s tím, že bude mít jak nižší náklady na pohonné hmoty pro svá auta, tak i na jejich servisování.

O schválení 40 nových elektrických taxi společnosti EV Taxicabs pro provoz v Arlington County rozhodne tamní rada během tohoto měsíce. Pokud schválení projde, Khattak v oblasti Arlingtonu vybuduje až 56 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. Dušuje se, že budou dokonce zdarma přístupné veřejnosti.

To jsme zvědaví. Pokud se podaří, všechna čest! Není na škodu si připomenout, že elektrické taxíky jezdíly už na přelomu 19. a 20. století v New Yorku. Tehdy jezdilo po světě, především v USA a Evropě, až několik desítek tisíc elektromobilů. Jen v prvních letech prvního desetiletí 20. století měla společnost Electric Vehicle Company v newyorských ulicích až 1000 elektrotaxíků.

Napsat komentář