TransExpo: AMZ představilo nejusměvavější autobus na světě

Ve veletržní hale v Kielcích panovala výborná atmosféra, kterou doplňovaly úsměvy téměř na každém kroku. Úsměvem nás vítali i u stánku polského výrobce AMZ Kutno. Jeho doslova „vysmáté“ elektrické autobusy zaujaly na první pohled.

Autobus AMZ City Smile CS10E by měl ve městech mimo jiné pozvednou náladu :).
foto: Martin Plačko

Jednalo se konkrétně o desetimetrový elektrobus CS10E se zajímavě designovanou přední maskou. Toto vozidlo postavené na základech minibusu C10LF si odbylo svou premiéru letos v září na německém veletrhu IAA v Hannoveru.

Elektrobus CS10E pohání asynchronní elektromotor TMA o výkonu 160 kW, jemuž dodává energii šest lithium-iontových baterií o kapacitě 230 kWh. Ty umožňují dojezd 240 km, což je třeba oproti českému elektrobusu SOR až o 80 až 120 km více!

Baterie se v režimu rychlonabíjení dobíjejí 1 hodinu při 250 A, v normálním pomalém režimu pak 8 hodin. Nouzové nabíjení zcela vybité baterie trvá 10 hodin.

autobus AMZ City Smile CS10E

foto: Martin Plačko

Zcela bezemisní elektrobus CS10E není, poněvadž stejně jako např. český elektrobus využívá pro vozu spalovací vznětový motor. Pro ten ale lze použít jako pohonnou hmotu i . Jako nevýhoda také může působit, že prezentovaný prototyp je bez klimatizace, což by však do budoucna mělo být napraveno.

AMZ na svém elektrobusu demonstrovalo i několik dalších inovativních designových vylepšení oproti svým předchozím modelům. CS10E disponuje novým stropem, vylepšenými madly a držadly i úspornějším prostorem pro motor, díky čemuž má interiér vyšší kapacitu – 83 cestujících, z toho 24 sedících.

Stejně jako polský , i společnost AMZ pojí významné vazby na . Na jaře tohoto roku vyvinul polský výrobce , který byl v červnu převezen do , kde je ve spolupráci s dodavatelem elektrické výzbroje Cegelec dokončován.

V současné době už je trolejbus CS12LF způsobilý k testování v provozu a čeká na schválení. Do budoucna by se měl objevit především v pobaltských zemích, protože firma AMZ je primárně zaměřena právě na obchodování s Lotyšskem, Estonskem a Litvou.

One Comment on “TransExpo: AMZ představilo nejusměvavější autobus na světě”

Napsat komentář