Na Havaji jezdí američtí vojáci v autech na vodík

Havaj je z 95 % závislý na . Ostrovní americký stát se nicméně v posledních letech snaží této závislosti postupně zbavovat. Vzhledem k tomu, že na ostrovech se nachází také důležitá základna , je jasné, že ani jí se tato cesta nevyhne.

Velká SUV na vodík jsou určena pro všechny složky americké armády – pěchotu, námořnictvo i letectvo
foto: General Motors

Aktuálně získala americká armáda na Havaji od automobilky General Motors flotilu šestnácti na vodík. Tato testovací flotila má americkým vojenským plánovačům poskytnout dostatek dat k tomu aby rozhodli jak dál postupovat v otázce náhrady fosilních paliv těmi alternativními.

A právě je jednou z alternativ, o kterých americká armáda, pochopitelně v úzké spolupráci s General Motors, vážně uvažuje. Už před dvěma lety GM společně se společností Hawaii’s Gas oznámily, že se zasadí o vybudování až 25 na havajských ostrovech do roku 2015.

Během následujících dvou dekád má závislost dopravy na na fosilních palivech klesnout o dvě třetiny. Takové jsou alespoň plány americké vlády.

tisková zpráva

7 Comments on “Na Havaji jezdí američtí vojáci v autech na vodík”

  1. Ano, vodík je dnes opět
    Ano, vodík je dnes opět modní záležitostí. Jen by mne v tomto případě zajímalo porovnání mezi vodíkem – CNG – solarem. Nejen výrobní ale i přepravní náklady. Jistě ČR doufejme dlouho nebude muset řešit otázku palivového media při obraně svého území. Takže hraní si na vojáčky je druhořadá starost.

  2. Taky mě digitálná
    Taky mě digitálná kamufláž pobavila v kontrastu s disky kol. Ale spíše bych to viděl jako reklamní polepení, z hlediska zelené pro ARMY, modré pro USAF a třetí by bylo logicky pro NAVY, ale znak neznám a tak jen hádám když tam mají kotvičku a barva taky pro NAVY divná, jelikož mají uniformy bílé a černé.

      1. S pentagonem je to trochu
        S pentagonem je to trochu jinak, měl být původně někde trochu jinde, ale pak když to tam nedopadlo tak jen našli nový pozemek, myslím že to stěhovali z nějakých naprosto malicherných důvodů, kvůli tomu že to bylo moc blízko něčeho, možná hřbitova, nebo to něco mělo stínit. Ale nejsem odborník na toto téma, někde jsem to jenom četl.

Napsat komentář