Ropný zlom už nastal

je okamžik, kdy světová těžba ropy dosáhne svého vrcholu a od té doby bude jen klesat. Podle některých nás teprve čeká, podle Jamese Murraye a Davida Kinga, univerzitních výzkumníků, kteří aktuálně publikovali své poznatky v časopise Nature, už nastal.

V současné době se ceny ropy ve světě opět rozkolísaly díky napětí kolem Íránu a jeho zastavení přísunu ropy do Evropské unie v reakci na její návrh na uvalení embarga
graf: liveoilprices.co.uk

Nejspíš už jste si taky všimli, bombardování masmédii, že cena benzínu a nafty u českých čerpacích stanic trhá rekordy. Jsme téměř nejdražší v Evropě. Ani jinde na tom ale nejsou o mnoho lépe.

King a Murray totiž tvrdí, že doba levné, snadno dostupné ropy je pryč. Teď už zbývají jen obtížně dostupná a ne tak bonitní naleziště, což zákonitě znamená dražší těžbu, a tím i dražší ropu, dražší benzin a naftu.

Od roku 2005 podle zmíněné dvojice stoupá cena ropy o 15 % za rok. Její těžba ale zůstává přibližně stejná. Dlouhodobě těžená ložiska padají klesají přibližně o 5 % za rok.

Jenže do roku 2030 se má spotřeba ropy podle některých odhadů celosvětově zdvojnásobit. Co za tím stojí? Samozřejmě země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína, ale také další asijské země jako Malajsie, Vietnam a další.

Právě tam prodej aut rok co rok stoupá a spolu s tím stoupá i spotřeba ropy. O alternativách se ve většině těchto zemí zatím příliš neuvažuje.

King a Murray tvrdí, že se právě nyní nacházíme v přechodném období po ropném zlomu. To znamená v době, kdy jsou ceny ropy velmi nestálé – což ostatně vidíme každý den.

Má to ale i podstatnější následky. Podle nich je vysoká cena ropy závdavkem k ekonomické recesi (minimálně v případě USA, ale např. také pro Itálii a v podstatě každý stát silně závislý na dovozu ropy), jak už se v historii mnohokrát prokázalo.

Jsou informace o zásobách ropy záměrně pokrucovány?

Podle dvojice autorů ale zdaleka nejde jen o ropu. Ve hře jsou také další fosilní paliva – uhlí, zemní plyn. Uhelný “zlom” nastal v USA v roce 2002, globální má nastat kolem roku 2025. Zásoby zemního plynu jsou sice násobně vyšší, ale taktéž nikoliv nevyčerpatelné.

Oba proto jednoznačně doporučují vládám celého světa: začněte se zbavovat závislosti na fosilních palivech.

5 Comments on “Ropný zlom už nastal”

  1. Politici, média i bohatí
    Politici, média i bohatí tohoto světa často a rádi straší obyčejné lidi tím, jak je všeho málo a jak všechno brzy dojde a jaké katastrofické důsledky to bude mít. Pravda je však někde jinde. Je totiž dostatek všeho – energie i surovin. A energie je dokonce v dostatečné míře dostupná zdarma.
    Dokonce se domnívám, že i s využitím dnešních technologií je možné realizovat zcela energeticky soběstačný rodinný domek, zajišťující produkci elektrické energie, vytápění, ohřev TUV a dobíjení elektromobilu. Samozřejmě, že FVE, tepelná čerpadla, baterie a další technologie dnes stojí statisíce až miliony, ale podstatné je, že to lze. Můžete žít, bydlet a jezdit zcela bez ropy, uhlí i zemního plynu.
    Nedávno jsem četl o technologii umožňující přeměnit jakékoliv odpadní teplo přímo na elektřinu, stále čteme o pokrocích a novinkách v oblasti baterií, vyvíjejí se FVE panely schopné využít i infračervenou složku záření atd. Věřím, že v blízké budoucnosti si každý majitel rodinného domku bude moci za rozumné peníze pořídit energetickou soběstačnost. A taky věřím, že tato představa je noční můrou energetických společností.

    1. V podstatě s vámi
      V podstatě s vámi souhlasím, ale o bateriích využívajících nanotechnologií s desetinásobnou kapacitou, super účinných a zároveň levnějších solárních článcích, čističek vody a jiných technologiích čtu už někdy od roku 2002. Je to šílené, ale je to už 10 let!!! A pořád nic reálného. Jen se prakticky stejné články opakují celá ta léta pořád dokola. A zatímco lidé čekají na spásnou super budoucnost, neustále se odkládající, mnozí „podnikaví“ zbohatlíci je vesele okrádají…

      1. Já samozřejmě taky beru
        Já samozřejmě taky beru všechny ty bombastické titulky s velkou rezervou, ale na druhé straně vývoj přece jen jde stále kupředu i když možná pomaleji, než bychom si všichni přáli.
        Tak třeba FVE panely. Ty nejlepší dnes dosahují už účinnosti 43% a to není špatná hodnota. Tesla Model S ujede až 480 km, to by bylo přece před 10-15 lety těžko myslitelné (uvážíme-li, že všechny baterie se vešly do podlahy a zabírají tak v autě velice málo místa). Kolik domů mělo v 80. letech solární panely, tepelná čerpadla, zateplení nebo bylo postaveno jako pasivní, čí nízkoenergetické? Kolik energie spotřebovala žárovka před 20 lety a kolik spotřebuje LED žárovka dnes? A stejně tak lednička, pračka atd…
        Ten pokrok tady je a věřím, že ještě pár desetiletí si udrží své tempo.

  2. Podobné informácie sa už
    Podobné informácie sa už objavili niekoĺkokrát, ale problém je oveľa zložitejší, než len otázka zásob a ťažby.
    Predtým, než niečo zverejníte, doporučujem preštudovať si danú problematiku.
    Zásoba každého fosílneho paliva určite raz skončí ale čas za ktorý sa to stane si určujeme sami nezmyselným plýtvaním energie.
    Na druhej strane sa neustále skúma, ako z toho von.
    V podstate to ale bude musieť byť surovina všade dostupná a lacná – inak to bude opäť len o vojnách a životoch ľudí, ktorí za nič nemôžu.

Napsat komentář