IBM má baterii pro elektromobily s dojezdem 800 km

V době kdy a nafty v ČR atakuje hranici 40 Kč přichází magazín New Scientist se přelomovou zprávou. Vědcům v IBM se údajně podařilo vyvinout baterii, která umožní elektromobilům ujet až 800 km na jedno nabití.

Takhle si IBM představuje budoucnost dopravy
foto: IBM

Dnešní sériově vyráběné osobní elektromobily jako Nissan Leaf či Peugeot iOn nabízejí maximální dojezd na jedno nabití mezi 80 až 160 km v závislosti na klimatických podmínkách.

Ty nejlepší elektromobily společnosti Tesla Motors nabízejí či nabídnou dojezd mezi 250 až 480 km (Tesla Model S).

Hlavní překážkou v dosažení vyššího dojezdu jsou dnes baterie. Lithium-iontová technologie nenabízí dostatečnou energetickou hustotu na to, aby elektrická auta mohla ujet více.

Vědci z IBM dlouhodobě pracují na projektu lithium-vzduchové baterie (lithium-air). V katodě takové baterie se namísto oxidů kovů využívá uhlík, který je lehčí a reaguje s okolním vzduchem, přičemž vyrábí elektřinu.

Problémem je však chemická nestabilita této kombinace díky které významně klesá životnost lithium-vzduchových baterií s každým jejich dobíjením. Což je, jak sami jistě uznáte, u baterií pro elektrické auto poměrně značný problém.

Vědci z IBM proto podrobně studují elektrochemické vlastnosti baterií s pomocí spektrometrů. Fyzik Winfried Wicke z laboratoří IBM v Almadenu v San Jose, Kalifornie, zjistil, že vzduch v bateriích reaguje nejen s uhlíkovou katodou, ale také s elektrolytem.

To znamená, že elektrolyt při odběru energie z baterie neustále ubývá, až nakonec nezbude žádný. Wicke se proto společně se svým kolegou Alessandrem Curioni z laboratoří IBM v Curychu ve Švýcarsku rozhodl využít superpočítač Blue Gene k provádění extrémně detailních simulací reakcí a hledání alternativního elektrolytu.

Podle magazínu New Scientist má nyní dvojice k dispozici látku, která vypadá “velmi slibně”. Údajně již představil několik funkčních prototypů a doufá, že plnohodnotný prototyp bude představen v roce 2013 a komerční výroba lithium-vzduchových baterií se rozjede do roku 2020.

7 Comments on “IBM má baterii pro elektromobily s dojezdem 800 km”

  1. Je pravda, že v základním
    Je pravda, že v základním výzkumu je hodně odpadu a že dostat peníze na projekt je nejistá investice, takže pak je potřeba i jakékoli mezivýsledky hodně nafukovat i když je výsledek ještě nejistý. Na druhou stranu IBM většinou publikuje seriózní výsledky. Jeden výsledek jsem ale už prakticky zaznamenal. Sháněl jsem akumulátorové monočlánky typ D. Ty staré NI-Cd mají 1600 mAh, nové 5000 mAh. Nové NiMh až 10 Ah. Cena je ovšem skoro úměrná kapacitě a to je dost citelné. Někam se to ale zřejmě hýbe… Řekněme že dobrým směrem.

Napsat komentář