REKORD: Chip Yates dosáhl v elektrickém letadle rychlosti 326,053 km/h

, pilot a letecký inženýr, který si v minulých letech krátce odskočil k , je už zase ve vzduchu. Se svou společností Flight of the Century vyvíjí elektrická letadla. Aktuálně se mu podařilo ustanovit v elektroletadle rychlostní rekord 326,053 km/h.

Elektrické letadlo Long-ESA Chipa Yatese a jeho týmu ze společnosti Flight of the Century
foto: Flight of the Century

Je to už podruhé za posledních 12 měsícù, co Chip Yates překonal rychlost 200 mil za hodinu (321,869 km/h) v elektrickém dopravním prostředku vlastní výroby. Tím prvním byla elektromotorka, kterou postavil za rok a ustanovil s ní osm světových rekordů.

Tím druhým prostředkem je elektroletadlo do jehož vývoje se pustil ve své nové společnosti Flight of the Century. Jde vlastně o přestavěný model Rutan Long-EZ známého leteckého konstruktéra Burta Rutana přestavěný na elektrický pohon. A to během pouhých dvou měsíců.

Není bez zajímavosti, že testování nového elektrického letadla probíhá ve spolupráci s americkým námořnictvem. To v elektricky poháněných letadlech, resp. především bezpilotních zařízeních, vidí velkou budoucnost. Jsou totiž těžko detekovatelné pro radary i infračervené kamery.

I sám Yates přiznává, že “v kratkodobém výhledu jsou vojenské aplikace opravdu zajímavé”.

tisková zpráva

3 Comments on “REKORD: Chip Yates dosáhl v elektrickém letadle rychlosti 326,053 km/h”

Napsat komentář