Představujeme: český elektromobil Super El II

byla v našem magazínu mnohokrát zmíněna, ale dosud jsme jí nevěnovali samostatný článek. A dnes to konečně můžeme napravit. Vyzpovídali jsme proto , předsedu a zároveň a duchovního otce projektu.

Elektromobil Super El II, elektrická přestavba ŠKoda Superb, je dnes reprezentativním vozem VUT Brno
foto: VUT Brno

Jak vlastně příběh Super El II, jak se dnes vozidlo oficiálně nazývá, začal? “Před dvěma a půl lety mě štvalo, že není žádné elektrické auto. Nikdo pořádně nic neměl, nic se nedalo dovézt, a když, tak s hroznými parametry,” vzpomíná Marušinec. “Přitom už byly k dispozici baterie i elektromotory, a tak jsem začal hledat někoho, kdo by mohl zvládnout elektrické auto postavit”.

Jaromír Marušinec dlouhodobě působí na jako ředitel Centra výpočetních a informačních služeb. Elektromobily a elektromobilita jej ale celý život přitahují. “Martin Solař, doktorand ze strojní fakulty, právě v té době začínal pracovat u společnosti , kde se tehdy snažili elektrické auto postavit. A tak jsme se o tom začali bavit,” vzpomíná Marušinec.

Od začátku bylo jasné, že půjde o přestavbu nějakého běžně prodávaného modelu. Protože nevyšly granty na zakoupení vozu, zkusil Marušinec dar. Trvalo dalšího půl roku najít ty správné lidi ve společnosti , kteří by na možnost darovat škole vůz pro přestavby na elektromobil na vývojové účely “slyšeli”.

To se nakonec podařilo a škola získala starší model Škoda Superb druhé generace. Většina prací se odehrávala ve firmě EVC Group v Hulíně. Jedním z problémů byla podle Marušince elektronika.

„Báli jsme se množství toho, všech těch řídících jednotek spalovacího motoru, nevěděli jsme jak vůbec donutit auto aby ožilo. Nechtěli jsme to tlačit přes piráty, a tak jsme oslovili nadšence ve Škodovce, kteří v té době chtěli dělat elektromobil, ale ještě nebyla správná doba,” říká Marušinec.

Ti nakonec dodali použitelnou řídící jednotku e-gateway nahrazující spalovací motor, díky které měl Marušinec a jeho tým vyřešen jeden z  prvních nejsložitějších problémů. Později se objevily chyby v chování e-gateway a protože byl pro Marušince a jeho tým uzavřený, nahradili ho vlastním systémem, který nahradil řídící jednotku spalovacího motoru.

Podstatná část práce pak připadla na zmíněnou firmu EVC Group, která se zabývala především konstrukcí pohonu, měničů BMS a bateriemi. Martin Solař pak vymyslel většinu mechanicko-elektrických částí. BMS bylo použito od společnosti MGM-Compro, baterie LiFeYPO4 od společnosti ThunderSky, nyní Winston.

Výhodou byla i skutečnost, že Tomáš Čudrnák, šéf EVC Group, je zároveň úspěšným majitelem společnosti Pilana Knives, takže tým má k dispozici všechny zručné pracovníky, obráběcí NC nástroje, lasery a lisy, které by si snad mohl přát. Podle Marušincova odhadu se na projektu od začátku do pojízdné verze strávilo 10 člověkoměsíců. Za rok bylo auto pojízdné a bylo představeno na brněnském Autosalonu 2010.

Většinu dalšího roku pak trvalo schvalování a homologace. To byla druhá velká překážka, které musel tým čelit. “Tady se zase nabídli lidé z TUV-SUD Czech a STK Slatina, že nám s  homologací, testy a uvedením do provozu pomohou, co jsme velmi rádi přijali,” přiznává Marušinec. 

auto elektromobil VUT Superbel Škoda Superb Super EL II

Pohled pod kapotu elektrické přestavby
foto: VUT Brno

Nová stavba získala nové vlastní VIN jako by VUT byla automobilka a nové jméno „VUT SUPER EL II“. Původní projekt se sice jmenoval Superbel, ale tento název na žádost kolegů ze Škoda Auto opustili.

Elektromobil VUT SUPER EL II dosahuje dojezdu 220 km mimo dálnici a 160 km na dálnici, maximální rychlosti je přes 165 km/h. Interní nabíječkou z jedné fáze 230V 16A se nabíjí 10 hodin, z třífázové zásuvky 400 V 32 A hodinu na 90 % kapacity a z 400 V 64 A půl hodiny na 90 % kapacity. Baterie váží 320 kg, teoretická celková kapacita je 34 kWh, ale reálně se využívá se jen 30 kWh, 80 % kapacity.

Jde o lithium-železo-yttrium-fosfátovou LiFeYPO4 baterii 95 akumulátorovými články. Každý z nich je vybaven vlastním teplotním čidlem, mikroprocesorem a výkonovým tranzistorem, který provádí jeho balancování, chrání ho proti přebíjení a podbíjení a zajišťuje optimální provoz.

Tyto balancery komunikují pomocí sběrnice se systémem BMS, jež sleduje a zobrazuje stav energie a jednotlivých článků na displeji řidiče a případně komunikuje s diagnostickým počítačem. Nová BMS bude umět komunikovat nebo s mobilním telefonem s OS Android.

Elektromotor pochází od amerického Siemensu, původně byl určen pro značky Ford, ale dnes už se nevyrábí. Poskytuje trvalý výkon 35 kW při 3500 tis. otáček. Díky kvalitnímu chlazení je schopen výkonu 70 až 100 kW po dobu akcelerace vozidla z 0 na 160 km/h.

Auto má zachované řazení, ale de-facto není třeba jej příliš využívat – jak jsme si mohli sami vyzkoušet. Elegantně se s ním dá jezdit klidně na dvojku až do rychlosti 100 km/h, na dálnici pak přeřadíte na třetí rychlostní stupeň a s ním si vystačíte.

“Popravdě, na začátku jsem nevěřil, že bychom vlastně vůbec dokázali postavit auto. Já jsem profík přes výpočetní techniku, dělám s počítačiema, a auta tedy nejsou můj obor,” přiznal pobaveně Marušinec. Faktem je, že elektrické auto – a skvělé – on a jeho tým nakonec udělat dokázali. A ani to tolik nebolelo.

Dnes s elektrickým Superbem jezdí do práce na VUT jakožto se služebním vozem. Celkem má najeto 15 000 km. Tým samozřejmě stále sbírá data s pomocí satelitního sledování, kde se auto pohybuje, s pomocí elektroměrů zase měří, kolik spotřebuje.

“ladíme drobné věci. Stalo se mi například v noci na dálnici, že auto nechtělo jet, protože hlásilo, že tankuje. Zjistil jsem, že naprošelo do kontaktů kontrolujících zavření dvířek od nabíjecího konektoru,” vypráví pobaveně Marušinec.

Mezi další víceméně vtipné drobné zádrhely patří třeba vytřepaný konektor na snímači otáček motoru nebo za jízdy se sklapující sedadla díky původní e-gateway. Obratem ale dodává, že jeho přestavěný Superb je už dnes dva roky starý koncept.

“Dnes mají v EVC nový BMS, jedou přes mobilní telefony, mají nové měniče, lepší vyměnitelné baterie, výkonnější elektromotory, je to úplně nová generace komponent.” Přesto považuje Super El II za stále nejzajímavější elektromobil v České republice.

“Během posledních čtyř let elektromobilita v ČR i ve světě pokročila obrovským způsobem,” dodává. V současné době je auto majetkem VUT v Brně, ale další možnosti pokračování v jeho vývoji už Marušinec nevidí. Spíš půjde o drobné updaty, jako úprava pro dobíjení standardem CHaDEmo. “Tohle auto se bude vyvíjet evolučně,” říká Marušinec.

Jedním z dalších velkých a zajímavých projektů na kterých se ve škole podílí je rychlonabíječka. Ta by se někdy v budoucnu teoreticky mohla stát dokonce i součástí samotného auta, ale to je zatím skutečně jen hudba budoucnosti. V současné době Marušinec pracuje na solární jachtě, ale to je víceméně tajný projekt o kterém se raději nechce příliš zmiňovat.

24 Comments on “Představujeme: český elektromobil Super El II”

  1. Na Slovensku je
    Na Slovensku je skonstruovaný elektromechanicky generator el.energie.Pozoruhodne je ,ze tento generator pracuje na novoobjavenom
    principe,kde je takmer zrusena,alebo potlacena reakcia.
    Vlastnikom technickych rieseni je STU Bratislava.
    Predpokladane zahajenie vyroby je Maj-Jun 2017

  2. Dobry den,elektromobily maju
    Dobry den,elektromobily maju velku buducnost,ale nie len e-auta.
    Nas bezreakcný priamociary elektrický generator pracuje na novom
    fyzikalnom jave -nas objav- bude mat dojazd-neobmedzeny!!!
    Bezreakcný el.generator mame vyrobený pracovali sme na nom asi 1rok.
    Patent vlastni nasa univerzita a zaciatkom leta 2O17 zaciname s jeho
    vyrobov -overovacia seria.Bezreakcny el.generatora bude predavana aj
    samostatne ,ako tzv. elektrocentrala.
    Výkon je asi 1kg hmoty generatora zodpovedajuci 1 až 5 kw

  3. hmm… a co jen tak trochu
    hmm… a co jen tak trochu zapojit v EVC mozek a vyřešit takovou drobnost , vyhodit zbytečnou ( jak sami v článku přiznávají ) převodovku a provest napojení přímo, myslím že je logické že malý dojezd by se zvýšil kdyby auto zbytečně nevozilo pár zbytečných kil železa

    o zlepšení kapacity baterie ani nemluvím

    co takhle trochu přemýšlet …, Tesla motors má dojezd 270 – 500 km u verze Tesla S, přestavěné auto smozřejmně není elektromobil v plnokrevném stavu, je to jen elektromotor a baterie napasované do … do benzínového šasí
    proto je tu problém s prostorem pro uložení ale i tak baterie narozdíl od benzínu nemusí být na jednom místě a v jedné nádrži ( malý námět k zamyšlení

    1. Ono zasa nie je
      Ono zasa nie je najlacnejšie vyobiť novú, jednostupňovú prevodovku (redukciu). Je to veľa práce od CAD počítačového návrhu cez odlievanie komponentov presne na mieru až po finálny produkt. Možno keby sa elektromobily predávali rýchlejšie, boli by v EVC schopní do prevodovky investovať.

    2. oni zapojili mozek a
      oni zapojili mozek a zjistili že převodovka u el motoru hodně dodá no dojezdo bo el motor má v nízkých otáčkách sice velký krouťák, ale velmi nízkou účinout, udává se až 25% což je vlastně účinost benzíňáku bez turba 🙂
      přeberte si to jak chcete ale za mě do el auta musí být dvou stupňová převodovka ala želva – zajíc

    1. Koho predbehli? Vsechno jsou
      Koho predbehli? Vsechno jsou to bud kopie z mensim dojezdem nebo original z mensim dojezdem. I kdyz je v evrope vse blizko, tak je to nepouzitelne…

      V cine neni nic co neokopirovali, maximalne to trosku vylepsili ve stylu „cim vic pruhu tim vic adidas“. Dokud bude evropa a amerika vyrabet v cine, budou mit techniku, jakmile to prestane zacnou i zaostavat

    2. Pak ty miliony
      Pak ty miliony elektromobilů mají někde hodně dobře schované 😉
      Co se týče skútrů, tak marně pátrám v paměti, jestli jsem potkal byť jediný model, který by byl od začátku navržený jako elektro a žádný mě nenapadá. Všechno je to postavené na šasi od benzínových modelů, do kterých akorát navařili kontejnery na akumulátory a osadili hub motor. A to benzínové šasi je zase pro změnu okopírované z nějakého italského nebo japonského skútru.

      Za skutečnou inovací musí člověk do USA a Evropy, případně Japonska, ať už to byl první Vectrix, E-max,Govecs, Zero, Brammo a další.

      1. A proc jste je asi nepotkla?
        A proc jste je asi nepotkla? Protoze jste v evrope a ne v cine.
        Napriklad z tohoto dokumentu je jasne, ze je tam elektrickych vozidel daleko vice nez u nas:
        8_TZ_TILI__EVS25-Shenzhen_20101108.pdf
        (Najdeteho ve vyhledavaci)

        A navic to mam i potvrzene od cloveka ktery byl primo v Cine osobne! Elektrickych skutru, elektrokol je v cine prehrsel. Potkavate je tam stejne jako u nas normalni motorky, nebo kola. Tam jsou ale na elektriku. Takze rikat, ze cina zaostava, je trochu mimo.

  4. Zaujímavý počin, ak to
    Zaujímavý počin, ak to porovnáme s možnosťami VW group, ktorá má kľudne na to, aby postavila elektromobil s dojazdom 500km a to ešte pri rozumnej cene. Výrobné náklady pri tých sériách čo vyrábajú by boli totiž smiešne.
    Nechápem na čo toľko čakajú – asi chcú aby ich predbehli číňania….

    1. Číňani předběhnou
      Číňani předběhnou houby. Zatím nejsou schopní udělat ani elektroskútr, co by se parametry a kvalitou zpracování byť jen přiblížil produkci evropských a japonských firem. Natož nějaké auto. Myslím, že automobilky mají moc dobře spočítané, že se to zatím masově vyrábět nevyplatí.

        1. Jsou z Číny a co má být?
          Jsou z Číny a co má být? To je podstatná součástek všeho co se na světě prodává. Mimo to, ty články nejsou žádný highend, jejich popularita je daná hlavně tím, že jsou dostupné kutilům a malým firmám v kusovém množství za rozumnou cenu, ale srovnání s tím, co používá Tesla, Leaf, Volt nebo Zero nesnesou. Kromě toho je tam pořád nevyřešený patentový problém a vlastnické struktury obecně, což každou seriózní automobilku, která můsí plánovat minimálně na 10 let dopředu spolehlivě odradí.

      1. Jte si jistý?Cínských
        Jte si jistý?Cínských velkoměstech je zakázáno používat běžné skutry to stimuluje prodej elektro vozidel. Již dnes se používá spoustu komponent made in Cína. Jak dlouho ještě bude trvat než převálcují evropské koncerny které jen slibují a nic.Evropské koncerny co se týče elektromobility stagnují zato Cínané stále vyvíji .Když vidím jakým tempem se rozvíjí cínský automobilový trh kde se prodá miliony nových aut ročně tak mám obavý co nastane.

              1. Chtěl bych váš klid. To
                Chtěl bych váš klid. To co říkáte je zatím pravda, ale už teď se do ČR dovážejí čínská auta – vyrobená v Číně pouze Číňany bez jakýchkoliv investic západu (tedy pokud nepočítám jako investici ty technologie, které číňani zkopírovalí=ukradli). Počkejte za rok, dva nebo pět, situace s auty bude opakovat vzor oblečení, hraček, elektroniky, a dalších věcí, které už se dnes prakticky nikde jinde než v Číně nevyrábějí. Mne osobně to tedy zneklidňuje, a ne jen trochu.

        1. Ano, většina komponent je
          Ano, většina komponent je vyráběná v Číně, protože je tam nechávají vyrábět právě ty západní koncerny, co tam postavily fabriky, dodaly knowhow a zpětně zajistily odbyt. Ryze čínské fabriky jsou pak už veskrze založeny na pajcování těchto výrobků a technologií, ale v daleko horší kvalitě. O nějakém vyvíjení nemůže být řeč.

          A netvrdil bych, že evropské automobilky stagnují. Prostě jenom vyčkávají, až to bude opravdu rentabilní investice. Asi byste nechtěl být zaměstnanec nebo akcionář automobilky, která sice bude průkopník v masové výrobě elektormobilů, ale většinu jich bude muset sešrotovat, protože se neprodají a na servisu těch zbylých prodělá kalhoty?

          1. Záden vývoj se neobejde
            Záden vývoj se neobejde bez slepých uliček .Kdo pořád vyčkáva tak taky může zjistit že mu ujel vlak a Ostatní ho převálcují.V automobilvém průmyslu to platí dvojnásob .Kdysi VW vyrábělo legendárního brouka tak dlouho až je to málem položilo. GM zase přád vyrábělo velkoobjemové motory které trh už nechtěl a vime jak to dopadlo.Jen z Detroitu se kvůli ztráty zaměstnání bylo nuceno odstěhovat neuvěřitelných 1.milion obyvatel.GM projektem EV1 ukázalo světu že dokáží vyrobit elektromobil pro běžné použití ale nedokázali přesvěčit řidiče že ho mají kupovat.Tento projekt inspiroval Toyotu k vývoji prisu který byl zpočátku hodnocen jako auto ,které bude pro toyotu propadák .Kdo neinvestuje do nových technologií tak je odsouzen k zániku.

            1. Jenom technická. EV1 nikdy
              Jenom technická. EV1 nikdy ke koupi nabízeno nebylo, jenom k pronájmu, takže nemohli nikoho přesvědčovat o koupi. A dále to, že automobilky v tohle chvíli nic moc nevyrábí ještě neznamená, že dávno na těchto technologiích nepracují nebo už je nemají v šuplíku a nečekají jenom na vhodnou dobu. Ono být pionýrem slepých uliček je zase opačný extrém.

Napsat komentář