Továrna Tesla Motors: elektromobily vozí elektrické vozíky

Jak to vypadá v nové továrně automobilky Tesla Motors ve Fremontu se můžete podívat na nové fotografii. Ta ukazuje speciální elektrické vozíky, tzv. SmartCarts, které automaticky sledují magentickou pásku na zemi. Budou převážet elektromobily Tesla Model S.

Supermoderní továrna Tesla Motors ve Fremontu v Kalifornii, USA, musí mít co nejnižší provozní náklady – prostě proto, aby v ní bylo možné vyrábět co nejlevnější elektrická auta.
foto: Tesla Motors

Továrna Tesla Motors ve Fremontu v Kalifornii je původně továrna NUMMI, kterou společně provozovaly automobilky General Motors a Toyota. V roce 2010 se ale obě automobilky rozhodly spolupráci ukončit.

Když pak Toyota a Tesla Motors oznámily dohodu o spolupráci a nákupu částečného podílu v Tesla Motors automobilkou Toyota, objevily se krátce nato i informace o nákupu továrny NUMMI, především hlavní výrobní haly, společností Tesla Motors. A to za cenu $42 mil.

Elon Musk, šéf Tesly, od začátku říkal, že se tam bude vyrábět rodinný elektromobil Tesla Model S. Tesla zároveň se samotnou budovou továrny získala od velmi výhodně značnou část vybavení. Elektrické vozíky ale v ceně nebyly.

Tzv. SmartCarts podle Tesla Motors přispívají k velmi flexibilní, agilní a moderní tovární architektuře. A kromě toho samozřejmě šetří náklady, protože není třeba tolik zaměstnanců. Přesto Tesla plánuje, že do továrny najme až 1000 zaměstnanců.

Už letos tam chce Tesla Motors vyrobiž až 5000 elektromobilů Model S, v příštím roce až 20 000 těchto aut. Postupně tam chce začít vyrábět také své elektrické SUV pojmenované zatím Tesla Model X a kolem roku 2015 i levný elektromobil pro masy, prozatím nesoucí kódové označení Tesla BlueStar.

Tesla Motors

11 Comments on “Továrna Tesla Motors: elektromobily vozí elektrické vozíky”

Napsat komentář