Vyražte do vesmíru v balonu – vesmírná turistika ekologicky a levně

Ekologicky cestovat nemusíme jen po povrchu země, ale jak se zdá, šetrně cestovat můžeme rovnou do . S rozmachem vesmírné turistiky přibývá soukromých společností, které nabízejí netradiční formy cestovaní k nebo i za hranice atmosféry. Jednou z nich je i barcelonská firma Zero2Infinity. Navrhuje pro výškové lety použít gigantický napuštěný .

Ve výšce 36 km nad povrchem země, kde balon stráví několik hodin, bude mít průměr 136 metrů.
foto: zero2infinity

Bloon, jak se celé zařízení jmenuje, již ve své zmenšené verzi dosáhlo výšky 33 kilometrů. Společnost očekává, že první pokusný let s lidskou posádkou se uskuteční v průběhu roku 2012

Balon lze vypustit z jakéhokoliv místa na zemi. Speciální kabina pojme čtyři cestující a dva členy posádky. Samotný balon se napouští héliem a po získání dostačeného objemu se i s kabinou vydá k „hranicím“ vesmíru.

Cíl letu leží ve výšce 36 kilometrů, kterého balon dosáhne za 2 hodiny. Vesmír oficiálně začíná sice až ve výšce 100 km, ale i tak se cestujícím naskytnou úchvatné pohledy na matičku Zemi.

V této výšce dohlédneme až do vzdálenosti 700 kilometrů. Uvidíme tak dobře patrné zakřivení Země nebo temnotu vesmíru.

Bloon Balon

Zdánlivě miniaturní kapsle je vysoký 4,3 metru a má místo pro dva piloty a čtyři pasažéry
foto: zero2infinity

Až se cestující dostatečně pokochají pohledy na Zemi, bude čas k návratu. Nejprve se odpustí hélium z balonu. Poté se oddělí od balonu kabina a zároveň se vysune padák typu křídlo. Na něm se kabina snese až k povrchu.

Bloon nebude potřebovat k letu žádné , tudíž nebude vypouštět ani žádné . Systém je také tichý a navíc nepotřebuje vybudovat žádnou velkou infrastrukturu.

V roce 2015 má být již k dispozici plnohodnotný prostředek, který dokáže vystoupat až do výšky 36 km. Ptáte se na cenu letenky? Ta by se měla pohybovat kolem 2 500 000 Kč.

Pro srovnání, několikaminutový výlet do 100km výšky s Virgin Galactic, vesmírnou turistickou firmou podnikatele Richarda Bransona, vyjde na nějakých 200 000 dolarů, v přepočtu asi 3 400 000 Kč.

Bloon je dílem španělského leteckého inženýra López-Urdialese, který studoval na MIT. Ten strávil řadu let ve firmách jakjo Boeing nebo Evropské vesmírné agentuře. S nápadem na balon, který by mohl lidi vynášet do vysokých výšek, přišel už v roce 2000.

7 Comments on “Vyražte do vesmíru v balonu – vesmírná turistika ekologicky a levně”

  1. Až se cestující
    Až se cestující dostatečně pokochají pohledy na Zemi, bude čas k návratu. Nejprve se odpustí hélium z balonu. Poté se oddělí od balonu kabina a zároveň se vysune padák typu křídlo. Na něm se kabina snese až k povrchu.

    A kam se snese ten Balon????
    Na ekologické řešení mi připadá“bez pilota“jako dost velký kus odpadu,který si poletí kam chce.No s nedostatkem Helia se bude snášet.Ale co když zafouká vítr???Nebo ho vynálezci hodlají zreciklovat ještě ve vzduchu??
    Připadá mi to dost divné.
    Cestující by se asi musely zdržet ve vzduchu moc dlouho a to by pak neměly takový zájem.

  2. Hlavní problém helia je,
    Hlavní problém helia je, že se nevyrábí ale těží a jeho zásoby se povážlivě tenčí. Řešením by samozřejmě byla jeho výroba ve fúzním reaktoru, ale ta je zatím v nedohlednu. Ta cena letenky je taky hodně velká drzost. To už bych si připlatil a letěl s Virgin Galactic. Hlavně jestli na to dostali grant od EU. Jako Ti koumáci, co vynalézají stratosférický balón, aby se použil místo geostacionární družice. Za cenu toho výzkume by se vypustilo 10 geostacionárních družic.

Napsat komentář