GM vám do auta dodá čistou elektřinu z obnovitelných zdrojů

Automobilka General Motors pracuje na vylepšení svého navigačního systému OnStar, který využívá např. plug-in hybrid Cherolet Volt. Ve spolupráci s energetickou společností PJM Interconnections umožní řidičům zjistit jaká část elektřiny, která je právě v daném místě v zásuvce pochází z obnovitelných zdrojů energie.

Elektrická auta v budoucnu nebudou sloužit jen k dopravě, ale i ukládání elektrické energie a vyrovnávání špiček v elektrické rozvodné síti
foto: GM

Novinku aktuálně testuje společnost Google, která vlastní flotilu 17 vozů Chevrolet Volt. Zástupce společnost OnStar předpokládá, že v budoucnu si majitelé Voltu nastaví auto tak, aby dobíjelo tehdy, kdy je podíl energie z obnovitelných zdrojů energie v síti co nejvyšší (např. při vysokém výkonu větrných elektráren).

OnStar do budoucna počítá i se speciální aplikací pro mobilní telefony, která uživatele upozorní, že je v síti právě k dispozici “zelená” elektřina. OnStar dlouhodobě vylepšuje svůj systém s ohledem na technologii smart grid ().

Už dnes podporuje OnStar takové techniky jako “demand response”, tedy možnost inteligentně ukládat energii a distribuovat tak zatížení v rozvodné síti, nákup té nejlevnější elektřiny, či sběr komplexních dat týkajících se dobíjecí elektrického auta.

tisková zpráva

One Comment on “GM vám do auta dodá čistou elektřinu z obnovitelných zdrojů”

Napsat komentář