Inteligentní tlumiče vyrábějící elektrickou energii

dokáže využít jen malou část energie z paliva. Velká část je ztracena v důsledku brzdění nebo ve formě tepla či vibrací. Právě z vibrací bychom mohli část energie získat zpět, a to díky nové generaci tlumičů, které využívají nárazy a chvění auta k výrobě elektrické energie. Zavedení těchto „elektrických tlumičů“ sníží spotřebu paliva u až o 8 %. Samozřejmostí je také využití tlumičů v .  

foto: Stony Brook University

Nové tlumiče byly navrženy profesorem Lei Zuoem a studenty Xiudong Tangem a Zachary Brindakem na Státní universitě v (SUNY). Všichni tři badatelé se tak připojili k celé řadě výzkumných týmů, které se snaží zvýšit efektivitu automobilové dopravy.

Co se týče efektivity, uveďme si příklad ze . V USA ukusuje automobilová doprava přes 70 % celkové spotřeby , tj. 2 miliardy litrů denně. Bohužel auta využijí jen 10 – 16 % energie obsažené v ropě. Stovky miliard litrů ropy se každý rok pomyslně vylijí do kanálu.

Pojďme si nyní představit samotný tlumič profesora Zua. Zařízení se skládá z magnetického válce, na který se nasazuje cívka. Díky nárazům a vibracím se magnetický válec pohybuje uvnitř cívky, a ta vyrábí elektrickou energii.

Při instalaci na středně velký automobil dokáže tlumič, při rychlosti auta 100 km/h, poskytnout elektrický výkon mezi 100-400 watty. U cest s horším povrchem může výkon dosáhnout až 1600 wattů.

Ale to není vše. Tlumiče mohou být umístěný také v terénních vozech, nebo dokonce . V tomto případě by tlumiče poskytovaly elektrický výkon v rozmezí 1 -10 kW.

Vyrobená elektrická energie může nabíjet nejen , ale může také snížit spotřebu paliva automobilů se . U konvenčních automobilů vyrobená elektřina z tlumičů snižuje zatížení alternátoru a tak i zatížení spalovacího motoru. Díky tomu může dojít k poklesu spotřeby paliva o 1-4 % u vozidel se spalovacím motorem a až o 8 % u hybridních automobilů.

Tlumiče mohou být umístěny do automobilů bez jakýchkoliv konstrukčních zásahů. Podle tvůrců se náklady na instalaci vrátí během 3-4 let u osobních automobilů a během 1-2 let u nákladních vozidel.

6 Comments on “Inteligentní tlumiče vyrábějící elektrickou energii”

Napsat komentář