Nissan zkouší elektromobil Leaf jako taxi v New Yorku

Nissan zaznamenal nedávno kritický úspěch, když bylo jeho MPV Nissan NV200 zvoleno jako ‘taxi budoucnosti’ pro město New York. Ford totiž přestal v září vyrábět ikonický model Crown Victoria, který v USA sloužil primárně právě jako taxi a policejní vůz. Nissan už teď ale zkouší jak by jako taxík v New Yorku fungoval úspěšný elektromobil Leaf.

Elektromobil Nissan Leaf se jakožto taxi pro New York může pochlubit stylovým polepem
foto: Nissan

Elektromobily by mohly být ideální taxíky – tiché, spolehlivé, levné na provoz a šetrné k ovzduší. Jenže dnes stále trpí kritickým neduhem, a to příliš krátkým dojezdem na jedno nabití. Podle výzkumu PBS najede taxi v během 12hodinové směny v průměru 288 km.

Nissan Leaf má oficiálně certifikovaný dojezd 175 km, při popojíždění ve městě by možná zvládl něco ke 200 km, ale víc určitě ne. Miniaturní sportovní elektromobil Tesla Roadster jako taxi sloužit prostě nemůže, ačkoliv nabízí dojezd 393 km.

Navíc, běžný vůz taxi obvykle slouží dvě směny a ročně může najet až 112 000 km. Výhodou modelu Ford Crown Victoria byla jeho nezlomná spolehlivost. Nevýhodou naopak vysoká spotřeba 4,6l osmiválce, která při ceně benzinu přes $3,5/galon znamenala vysoké provozní náklady.

Nevýhodou elektromobilu Nissan Leaf je to, že nepodporuje rychlodobíjení. Pokud by bylo možné auto dobít na plnou kapacitu během půl hodiny, např. během přestávky na oběd, jeho využití jako taxi by nic nebránilo.

New York aktuálně získal celkem šest vozů Nissan Leaf pro testování jakožto vozy taxi. Cílem je získat cenné informace z praktického provozu.

Ty pak Nissan využije při dalších úpravách elektrické verze , která by se v ulicích New Yorku měla objevit v blízké budoucnosti.

Věděli jste, že v Londýně bude balíčky doručovat elektromobil Nissan NV200?

5 Comments on “Nissan zkouší elektromobil Leaf jako taxi v New Yorku”

Napsat komentář